Olesa va recollir el 2018 10.700 tones de residus, dels quals 3.760 tones eren per reciclar, segons que ha donat a conèixer aquest dimecres el departament de Medi Ambient de l'Ajuntament, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

A Olesa de Montserrat recull selectivament un 35,13% del total de residus, una xifra inferior a la mitjana catalana. Les dades inclouen les fraccions de paper i cartró, vidre i envasos, però també d'altres menys conegudes per la ciutadania com les 7,56 tones d'oli vegetal d'ús domèstic que es van recollir l'any passat a Olesa, les més de 60 tones que es van recollir de roba o bé les prop d'una tona i mitja de piles gastades.

Ara, en el marc de la campanya de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que té lloc del 16 al 24 de novembre, el departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Olesa ha donat a conèixer les xifres i ha fet una crida a la ciutadania per tal que participi més en la recollida selectiva d'aquest tipus de residus.

Si bé els contenidors de recollida selectiva més presents a les ciutats són els d'envasos, paper i vidre, des de l'Ajuntament d'Olesa s'ha volgut aprofitar aquesta setmana per posar l'accent en d'altres materials que també cal separar, com l'oli usat, els residus tèxtils i les piles gastades.

De fet, en el cas de l'oli vegetal usat domèstic,

Pedro Chumbo, tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Olesa, ha recordat que fa anys que el municipi hi destina molts esforços. En aquest sentit, més enllà de poder dipositar-lo a la deixalleria municipal, d'uns anys ençà també es pot fer per altres vies, com la deixalleria mòbil, els centres educatius o bé a través de la col·locació de 12 nous contenidors instal·lats a diversos barris.

A Olesa es recull el doble l'oli usat per habitant i any que la mitjana de Catalunya

L'oli vegetal per reciclar a Olesa es recull a la deixalleria municipal ( a la mòbil). Als centres educatius també es fa reciclatges d'oli , però el canvi notable ha arribat amb els contenidors. Chumbo explica que "ha estat un èxit", com demostra el fet que a Olesa es recullen 318 litres d'oli per habitant l'any, quan la mitjana de Catalunya és de 160 litres.

Més enllà de l'oli usat, Pedro Chumbo ha recordat que residus com la roba també cal reciclar-la en els contenidors adients. En aquest sentit, el tècnic de Medi Ambient ha detallat que l'any passat es van recollir unes 60 tones i mitja de residus tèxtils, una xifra que també ha anat millorant mica en mica.

Pel que fa a les piles, Pedro Chumbo ha dit que és un tipus de residus amb el qual "tot Catalunya va per sota del ritme de recollida selectiva al que hauria d'anar". Concretament, a Olesa es va recollir poc més d'una tona de piles durant tot el 2018. Chumbo ha animat a acostar-se als diversos edificis municipals i establiments que compten amb el petit contenidor per tal de millorar el registre del municipi, ja que és piles "és un dels residus més contaminants".