Agents de la Policia Nacional han detingut a Martorell una persona de nacionalitat espanyola que tenia a casa 8 armes llargues -una, un fusell automàtic- diversos dispositius silenciadors, visors telescòpics, diferents peces fonamentals, així com peces conversores capaces de transformar armes semiautomàtiques en automàtiques. Se l'acusa de participació en un delicte de dipòsit d'armes de guerra i dipòsit de municions. Els agents van escorcollar casa seva i el van arrestar després de trobar-hi l'arsenal.

Fonts de la policia no han relacionat el detingut amb accions ni de robatoris ni amb l'ús d'aquest armament per delinquir, en aquest moment de l'operació.

Aquesta operació ha estat possible, segons expliquen fonts de la policia, gràcies a la cooperació policial internacional després que els agents de la Policia Nacional realitzessin «una exhaustiva anàlisi» de diferents informacions procedents d'Europol. La tasca investigadora va permetre detectar que el detingut, que és titular de diverses llicències d'armes, havia estat adquirint dispositius per modificar el sistema de tret, transformant les armes curtes en pistoles metralladores capaces d'efectuar tret a ràfega.

Les indagacions, efectuades pels responsables del punt de coordinació de la Comissaria General d'Informació per a la prevenció i investigació dels tràfics il·lícits d'armes de foc a Espanya, van constatar que l'adquisició d'aquestes peces conversores es realitzava a través d'Internet, i s'introduïen en territori nacional per mitjà d'enviaments de paqueteria postal. Aquests dispositius fan possible la conversió d'armes de tir a tir en armes de mode ràfega, que poden aconseguir una potència de tret de 1.100 cartutxos per minut.

L'operació s'emmarca en l'estratègia de seguretat de la Unió Europea que considera una prioritat la prevenció i lluita contra el tràfic il·lícit d'armes, les seves peces i components essencials, en què la Policia Nacional treballa per detectar les possibles vies utilitzades per al tràfic il·legal d'armes de foc i munició, i evita que puguin acabar en mans de delinqüents o terroristes, que en podrien ser possibles destinataris.

La investigació ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Martorell i realitzada per agents de la Comissaria General d'Informació, en col·laboració amb la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona.