13 de desembre de 2019
13.12.2019

Òdena deixa la porta oberta a sortir de la Mancomunitat pel polígon de Can Morera

L'Ajuntament es manté contrari a la proposta de la gran àrea industrial i espera els plans del Govern

12.12.2019 | 21:15
Un tractor passa pel costat de la zona que es veuria afectada

L'Ajuntament d'Òdena no descarta abandonar la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena si no s'accepta la seva oposició a la creació d'un polígon a la Plana de Can Morera. Tres mesos després que el ple apostés per la preservació de la zona, l'alcaldessa, Maria Sayavera, lamenta que «sigui tan difícil entendre la negativa». Dijous vinent, representants del departament de Ter-ritori i Sostenibilitat i de la Mancomunitat –entre els quals Òdena- es trobaran i molt probablement els donaran a conèixer el Pla Director Urbanístic (PDU) per a l'activitat econòmica de la Conca d'Òdena. «Esperarem a veure la proposta», diu la batllessa. Des de la mancomunitat, Marc Castells insisteix en la necessitat del polígon per combatre l'atur.

Amb el canvi de govern a l'Ajuntament d'Òdena (Fem Òdena), la moció per la preservació de Can Morera i el Pla dels Ametllers va tirar endavant. A diferència dels seus antecessors (PSC), el nou equip de govern ha apostat per rebutjar la previsió de nou sòl industrial i/o residencial a dins el mosaic agroforestal que inclou Can Morera i el Pla dels Ametllers. I així ho ha traslladat al Govern.

A Territori, explica l'alcaldessa, «ens diuen que accepten la posició, però alhora ens és difícil que ens facin cas. Estem a l'expectativa». Dijous vinent hi ha prevista una reunió a Barcelona amb representants del departament i dels ajuntaments que formen la mancomunitat. «Esperarem a veure la proposta en ferm, veurem què proposen i a partir d'aquí mostrarem el nostre posicionament a través d'al·legacions», ha afegit.

A diferència de la darrera legislatura, on hi havia unanimitat respecte a la necessitat de desplegar el polígon de Can Morera, ara, diu Sayavera, «no hi ha el mateix consens que abans». Segons explica, alguns municipis s'han pronunciat a favor del fet que Òdena, com a terme que ha d'acollir el polígon, pugui dir-hi la seva. No obstant això, afegeix, no són tots. En aquest sentit, lamenta «el funcionament» de l'ens intermunicipal i deixa «la porta oberta» a abandonar-lo segons com es desenvolupin els propers esdeveniments.

Des de la mancomunitat, el seu president, Marc Castells, recalca la necessitat de la reconversió d'una zona de Can Morera en sòl industrial per combatre les elevades xifres d'atur a la comarca. Malgrat l'oposició d'Òdena, Castells insisteix que, si no es fa res, «estarem igual», i assegura que el debat no s'ha d'encaminar cap aquí sinó «cap al perfil d'indústria que atraurà el nou polígon. Una indústria sostenible i integrada», subratlla. Segons Castells, el planejament de Territori i Sostenibilitat rebaixa a unes 100 hectàrees la zona afectada (inicialment n'eren 300). Explica que a la Conca d'Òdena hi ha 17.000 hectàrees de boscos, 6.000 de sòl agrícola i unes 650 de sòl industrial. «L'increment que suposaria és molt poc i no va en contra de seguir vivint en un lloc amb molta natura i terra cultivable», assenyala.

Hi ha, però, visions oposades. Josep Maria Mensa és un dels pagesos que es veurien afectats per la requalificació dels terrenys. «Qualsevol pam que ens treguin és irreversible», assegura, tot posant l'èmfasi en el fet que no entén la necessitat de construir nous polígons a la comarca «quan prop del 40% són buits». Mensa posa l'exemple del polígon Plans de la Tossa de Santa Margarida de Montbui, urbanitzat però sense empreses. El pagès lamenta que des de Territori s'estigui apostant «pels criteris de l'època de la bombolla i no per la preservació» del medi natural.

Unió de Pagesos també s'ha abocat a aturar el nou planejament. El seu delegat a la comarca, Jordi Vidal, recalca que es tracta d'una zona de camps de conreus i insisteix en el fet que afectarà la viabilitat de les explotacions existents, que quantifica en una dotzena.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook