Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) al campus d'Igualada, en col·laboració amb empreses de l'Anoia, lideren una recerca per fer més sostenible el procés d'adobar pells. L'objectiu del projecte, finançat per l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa ACCIÓ de la Generalitat, és eliminar els productes químics que són substituïbles, reduir el consum d'energia i la quantitat d'aigua i reutilitzar tots els residus possibles per tendir cap a l'economia circular.

El grup d'investigació especialitzat en cuir del Campus Universitari Igualada-UdL, l'A3 Leather Innovation Center, encapçala aquesta recerca de la qual en formen part també cinc empreses adoberes, una de productes químics pel sector del cuir i la depuradora dels adobers d'Igualada. «Es tracta, doncs, d'una gran aliança del sector adober igualadí, que involucra els diferents actors de la cadena de producció de la pell, per tal de fer-ne més sostenible la seva elaboració», explica la directora de l'A3 Leather Innovation center, Anna Bacardit. La recerca ja ha donat els seus primers fruits, i els canvis s'estan implantant a mode de prova pilot.

L'objectiu del projecte és aconseguir reduir al màxim els residus del sector i fer-ho en el marc de l'economia circular: eliminar els productes químics que són substituïbles, reduir temps del procés -i, per tant, l'energia invertida- i reduir la quantitat d'aigua utilitzada, i també revaloritzar tots els residus obtinguts en el procés.

L'eliminació dels sulfurs

En aquest sentit, les millores ambientals previstes des de l'A3 Center preveuen l'eliminació del 100% de les substàncies tòxiques i perilloses del procés convencional, de les emissions de COV (compostos orgànics volàtils) en el lloc de treball i durant la vida útil de l'article de pell, l'eliminació dels sulfurs i la reutilització del 100% dels residus sòlids de ribera (procés d'eliminació del pèl). A més, es reduiran un 30% dels productes químics aplicats en l'acabat i un 50% del temps de remull.

Segons explica Bacardit, el treball conjunt de tots els actors «farà possible que les accions de recerca que es portaran a terme després siguin extrapolables a un procés global de producció de pell acabada que reduirà en gran mesura l'impacte ambiental i el consum de productes químics.