Calaf està sense aigua potable a les aixetes de les cases. Les pluges dels darrers dies de gener han alterat l'aigua dels punts d'extracció del municipi i les analítiques mostren que hi ha un nivell excessiu de nitrats. Aigües de Manresa, empresa que gestiona el servei, ha informat de la situació l'Ajuntament i la població. Calaf no pot consumir aigua de l'aixeta ni per beure ni per cuinar, i hi ha un col·lectiu que ha de tenir una especial cura a seguir bé els protocols, que és el grup de futures mares i de nadons de poques setmanes o mesos.

L'augment del contingut de nitrats de l'aigua per sobre dels 50 mg/l fa que l'aigua que se serveix a Calaf no sigui potable. Aquest és el barem que figura en la legislació vigent. Fonts de la companyia d'aigua han explicat que «la situació podria anar millorant en les properes setmanes fins a restablir-se la normalitat. Fet que es comunicarà oportunament».

L'Ajuntament de Calaf va informar ahir els veïns que «a causa de l'incompliment del paràmetre nitrat que s'ha esdevingut a la zona de subministrament de Calaf, com a conseqüència de les fortes pluges que es van produir a final de gener, Aigües de Manresa ha emès un comunicat avui [per ahir] on informa que s'ha detectat un augment del contingut de nitrats a l'aigua de la xarxa municipal, que superen els 50 mg/l».

La superació d'aquest límit, segons la normativa vigent, suposa l'obligació de declarar la no potabilitat de l'aigua per a ús de boca, tot i que l'aigua és apta per a tots els altres usos que no siguin estrictament alimentaris.

Com a mesures correctores s'han reduït les captacions dels pous de Calaf i s'ha posat en marxa la captació del pou del Rector per incrementar la quantitat d'aigua provinent del Mantellí, que té uns nivells de nitrats correctes.

D'altra banda, el comunicat d'Aigües de Manresa també especifica que, d'acord amb els criteris de la FAO-OMS, la ingesta tolerable de nitrats és de 219 mg/dia per persona (això equivaldria a 3,3 litres diaris d'aigua que tingués un contingut de 65 mg/l de nitrats). Malgrat això, cal tenir en compte que, en determinades persones i en alguns grups de població, la ingesta habitual de quantitats elevades de nitrats pot produir una alteració de la capacitat de transport d'oxigen a la sang (metahemoglobinèmia). Aquests grups de població més sensibles són les dones embarassades i els lactants, els adults amb acidesa gàstrica reduïda, les persones amb dèficits hereditaris de la forma reduïda de la nicotinamida-adenina-dinucleòtid (NADH), les que tenen una activitat disminuïda de l'enzim metahemoglobina reductasa, als eritròcits, i les que tenen anomalies estructurals de l'hemoglobina (HB-Ms).