La Fundació per a la Innovació Tèxtil d'Igualada (FITEX) lidera, juntament amb el Clúster català de la moda Modacc, diversos projectes d'innovació al sector tèxtil i adober que «quan es materialitzin suposaran una veritable revolució en la indústria de la moda», en paraules de l'entitat. Després de més de quatre anys de feina, el projecte ha sortit a la llum aquesta setmana en el marc de la Comunitat Oneida (una associació sectorial formada per 33 empreses, centres, universitats i entitats d'R+D, moltes de les quals anoienques), que té el suport de l'agència ACCIÓ del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Fitex ha aconseguit que vagin a parar a empreses de l'Anoia 1,583.898 euros del total de 3,6 milions d'euros de l'ajut atorgat per l'agència ACCIÓ del departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya amb el suport del Fons Europeu Feder a totes les indústries de la moda i l'hàbitat de Catalunya. L'ajut públic suposa aproximadament un terç del cost real dels projectes d'investigació; la resta correspon a les empreses.

Els projectes igualadins que formen part d'aquesta Comunitat ONEIDA s'alineen amb el compromís de l'Ajuntament d'Igualada envers a la millora i innovació dels sectors tèxtil, pell i moda de la comarca amb iniciatives tan diverses com la Càtedra A3, del Campus Igualada-UdL, o la futura creació de l'espai d'innovació en moda Igualada Fashion Lab.

Les principals empreses i entitats anoienques que desenvoluparan aquests projectes de recerca de manera col·laborativa són Punto Blanco, Escorpion, Munich, Cóndor, Defiber, l'A3 Leather Innovation Center de la Universitat de Lleida, Leather Química, Curtits Badia, Industrial Igualadina, Combalia, Miret, Curtits Igualada i Igualadina de Depuració i Recuperació, entre d'altres.

Sota la batuta de FITEX, aquestes empreses estan desenvolupant conjuntament projectes centrats en la creació de nous productes tèxtils intel·ligents.