L'Escola Ateneu Igualadí, concertada, passarà a ser un centre públic el proper curs. Així ho ha anunciat el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, en roda de premsa a la seu actual de l'escola. Amb la conversió, segons el Departament d'Educació, s'equilibrarà l'oferta de places públiques al centre d'Igualada, que és on està ubicada. La nova escola pública serà un centre d'educació infantil i primària d'una línia entre P3 i 6è, que és la mateixa capacitat que disposava l'Ateneu. Des de l'Ajuntament d'Igualada han vist "precipitat" l'anunci i han posat en dubte que no suposi un sobrecost per les arques municipals.

Des d'Educació recorden que la distribució de la demanda en el darrer procés de preinscripció mostra que no es poden atendre totes les preferències de places públiques a la capital de l'Anoia, i que en alguns casos s'han assignat a centres concertats sol·licituds que demandaven centres públics.

Actualment, Igualada disposa de 20 línies d'infantil i primària, de les quals 8 corresponen a escoles públiques i 12 a centres privats/concertats. Amb el canvi, l'oferta serà de 9 d'oferta pública i 11 d'oferta concertada/privada.

Segons Gonzàlez-Cambray, a Igualada "el principi d'escolarització ve molt condicionat pel fet que no hi ha suficient oferta pública al centre de la ciutat". Per això creu que Educació "davant de la demanda de places públiques per part de les famílies, hem de ser capaços de donar resposta i incrementar l'oferta". I afegeix que "en el centre d'Igualada, el que fem és oferir una oferta pública a les famílies, fins ara inexistent".

Durant la presentació, la presidenta de la Fundació Privada de les Escoles de l'Ateneu Igualadí, Mireia Claret, ha ressaltat que "és un dia molt feliç per nosaltres perquè es materialitza un projecte que fa molt de temps que portàvem pensant i planejant". I ha afegit que el decret permetrà que "la nostra manera d'entendre i educar passi a poder-se fer dins de la xarxa pública".

L'Ajuntament considera precipitat l'anunci

L'Ajuntament d'Igualada ha qüestionat la decisió del Departament d'Educació i cap representant del govern ha anat a l'acte. Tampoc no hi eren els regidors d'Igualada Som-hi, que havien impulsat la transformació en escola pública de l'Ateneu. Com a regidor, només ha fet acte de presència Enric Conill, cap del grup republicà, el mateix partit que governa la conselleria d'Educació.

A través d'un comunicat, el consistori ha titllat l'anunci de "precipitat", ja que creu que "a hores d'ara queden pendents d'aclarir qüestions que considerem bàsiques relacionades amb la futura gestió del centre". A més, subratlla que de moment ni tan sols saben si el canvi en el model de gestió comportarà un cost "per als igualadins".

Segons l'Ajuntament, veuen "amb preocupació" l'acord que s'ha presentat, ja que, per exemple no concreta "les afectacions que tindrà per a l'escola bressol de l'Escola de l'Ateneu"." Aquesta circumstància provoca una especial incertesa, atès l'acord de fer-la municipal inclòs en els darrers pressupostos municipals", afegeixen.

Per tot plegat exigeixen a Educació "respecte i lleialtat institucional" i que "resolgui tots els dubtes i inquietuds que el Govern municipal ha traslladat a la Generalitat en l'única reunió en què ha tingut oportunitat de parlar sobre una qüestió tan complexa".