El Departament de Salut ha informat aquesta tarda que al conjunt del país hi ha 206 casos nous de coronavirus SARS-CoV-2. Del nombre total de casos des de l'inici de la pandèmia, 41 persones estan greus i 8 han mort, tres de les quals relacionades amb el brot d'Igualada. Del nombre total d'afectats arreu del país, 65 són professionals sanitaris.

Pel que fa al brot d'Igualada, Salut confirma un total de 70 positius de coronavirus SARS-CoV-2 des que es va declarar, dilluns passat. Quatre persones estan greus i tres, amb patologies prèvies importants i d'edats compreses entre els 71 i els 86 anys, han mort els darrers dies amb la Covid-19. La xifra de morts no ha variat, però de la xifra total de casos d'Igualada, 41 son personal sanitari.

Un primer dia de confinament amb poca gent als carrer d'Igualada

Periodistes anoiencs que han quedat tancats als municipis de la Conca d'Òdena aïllats, expliquen que l'afluència als carrers està molt per sota de l'habitual. L'activitat comercial també s'ha vist afectada. Les botigues d'alimentació i els forns es troben, en general, oberts al públic. En canvi, pel que fa a les cadenes de roba, només la meitat han obert. Altres establiments han optat per prendre mesures per evitar aglomeracions, treballar a porta tancada o reduir horaris.

Mar Martí, periodista de l'Agència Catalana de Notícies, es troba a Igualada vivint el que defineix com "una situació estranya". Explica que es veuen "comerços tancats i serveis mínims", però que al centre hi ha més afluència de gent. "Hi ha bars oberts amb terrasses i gent a les terrasses", relata. També als supermercats hi ha "molta més gent del que és habitual" i que, fins i tot, circulen missatges entre la ciutadania informant de les reserves que queden en cada establiment.

El Miquel Àngel López porta la comunicació de Consell Comarcal de l'Anoia. Des de la capital, explica que és un dia estrany "amb carrers pràcticament deserts". És mostra, però, tranquil davant de la situació que estan vivint. "Tant de bo siguem com el nord d'Itàlia, els primers que tanquem i els primers en ensortirnos", diu.

Es crearà una zona blanca on els camions de repartiment puguin descarregar amb seguretat

La consellera d'Empresa, Àngels Chacón, ha avançat que crearan una zona blanca on els camions de repartiment de mercaderies puguin descarregar amb seguretat. Amb aquesta mesura, s'evitarà que el conductor hagi de baixar del vehicle i, per tant, un possible nou contagi. D'altra banda, es dona el cas de treballadors que viuen a la Conca d'Òdena i treballen fora, o d'altres que han d'accedir a la zona per treballar. Per poder complir amb el confinament decretat, Chacón ha explicat que s'està treballant per definir un mecanisme que faciliti el tràmit de baixa forçosa que doni resposta a aquests casos. La consellera ha subratllat que la situació "és excepcional i sense precendents", i ha demanat paciència a la població.

Subministraments garantits

La consellera també ha assegurat un cop més que no hi haurà problemes de proveïment d'aliments ni medicaments. Chacón ha dit que els camions de repartiment porten amb normalitat aliments i productes farmacèutics als establiments de la Conca.

Àngels Chacón ha estat acompanyada en la compareixença pels alcaldes de la Conca d'Òdena afectats pel confinament. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha assenyalat que els preocupa poder minimitzar l'impacte del coronavirus en l'economia, en un territori que eminentment és industrial. El batlle també ha aprofitat per agrair la responsabilitat de la ciutadania que majoritàriament ha entès les mesures que s'han pres en una situació que ha qualificat d'"excepcional".