El confinament d'Igualada i els altres tres municipis de la Conca d'Òdena està començant a passar factura a les empreses locals i autònoms, i per aquest motiu l'Ajuntament de la capital anoienca ha ideat un pla de xoc per evitar que els efectes econòmics siguin més greus. A partir d'aquesta setmana el consistori contractarà petites empreses dels municipis afectats perquè s'encarreguin del manteniment d'equipaments que han estat tancats després de detectar el brot, i d'altra banda s'ha ideat un programa d'alimentació amb productors locals.

L'alcalde de la capital de l'Anoia, Marc Castells, va anunciar les mesures ahir en una roda de premsa acompanyat de la consellera d'Empresa i Coneixement, la igualadina Àngels Chacón, juntament amb la resta d'alcaldes dels municipis afectats (Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena) i el president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Joan Domènech. Les accions en l'àmbit econòmic permetran «donar aire econòmic a les petites empreses i autònoms», va afirmar Castells.

Fins ara el manteniment dels equipaments municipals es feia amb empreses de fora de la Conca d'Òdena (l'àrea formada per les ciutats del centre de l'Anoia), i la contractació de les empreses locals podria significar una empenta a l'economia local, que s'està veient greument afectada pel confinament. Hi haurà més mesures, però no van ser detallades en la compareixença.

Aquestes actuacions han estat ideades per tècnics de l'àmbit econòmic dels diferents ajuntaments i experts, que estan treballant per pal·liar, en la mesura del que sigui possible, les nefastes conseqüències econòmiques que suposa no poder oferir serveis o vendre els productes a clients de fora.

El consistori igualadí també està estudiant com afecta l'estat d'emergència en aquesta zona de l'Anoia, amb una situació encara més especial i delicada respecte a la resta de Catalunya i l'Estat espanyol. I és que l'Estat ha passat a assumir totes les competències, també les transferides a la Generalitat.

Es podria arribar al 50% d'atur

d'atur

L'alcalde d'Igualada va alerta que el confinament de la Conca d'Òdena podria provocar que el 50% de la població es quedés a l'atur en unes setmanes si les mesures restrictives en la mobilitat continuen. «Hi haurà un altre tsunami després del tsunami de la salut», va assenyalar Castells, que va apuntar que hi haurà «una allau d'Expedients de Regulació d'Ocupació Temporal a la zona si no es troben solucions» als problemes que està tenint el teixit empresarial, especialment el sector industrial.

Castells va remarcar la importància de la indústria de l'Anoia, tot destacant que aporta «el 28% del PIB» de Catalunya. La Conca d'Òdena té 20.000 treballadors i és un dels principals clústers industrials del país, que proveeix de subministraments a fàbriques catalanes i d'altres països d'Europa. Per aquest motiu l'alcalde va alertar que, «si tanca la Conca, caldria tancar mig Europa». Malgrat les advertències sobre la necessitat de trobar-hi solucions, es va mostrar optimista i va afirmar que «és una batalla que guanyarem, però serà amb temps».