La Generalitat vol aixecar el confinament perimetral que des del 12 de març hi ha establert entorn d'Igualada, Vilanova de Camí, IgualadaSanta Margarida de Montbui, els quatre municipis de la Conca d'Òdena on es va detectar el primer gran brot de coronavirus a Catalunya. Així ho han explicat aquest dissabte els consellers de Presidència, Meritxell Budó; Interior, Miquel Buch, i Salut, Alba Vergés, després que ho hagi recomanat el comitè tècnic del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT). La mesura, però, requereix el vist i plau del ministeri de Sanitat.

En roda de premsa telemàtica, Budó ha explicat que aquesta decisió, per molt que pugui "convidar a l'optimisme", no ha de fer que "s'abaixi la guàrdia, en cap cas" perquè relaxar el confinament pot conduir a un "efecte rebot" i a la multiplicació dels contagis.

En la mateixa compareixença, el conseller d'Interior, Miquel Buch ha assenyalat que ara "ja no té sentit" seguir amb aquesta mesura restrictiva perquè els veïns d'aquesta zona es troben en la mateixa situació que la resta de catalans: "Estem tots tancats a casa". El titular d'Interior ha justificat la mesura tant per les dades epidemiològiques com perquè ara que la població de tota Catalunya està obligada a confinar-se a casa no cal mantenir un estatus especial dins de l'Anoia. "Un veí d'Igualada està en la mateixa situació que un veí de Martorell o de Terrassa, per tant no té sentit tenir una línia perimetral que separi, perquè estem tots confinats a casa", ha comparat.

Buch ha informat que el Govern traslladarà la seva decisió al ministeri de Sanitat, que haurà de decidir al seu torn si autoritza la finalitat d'aquest confinament perimetral o no.

A banda d'aquesta crida a mantenir les restriccions de mobilitat i el distanciament social, Vergés ha celebrat que la situació de la Conca d'Òdena, amb un brot "especialment dur", es converteixi en un "missatge d'esperança" per a la resta de Catalunya. "Si les mesures que es decreten es compleixen, ens en podem sortir", ha afirmat.

Castells recorda a la població que l'aixecament del confinament encara no és efectiu

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha explicat que de moment el que hi ha sobre la taula és una proposta, que ha de ratificar el govern de l'Estat, i que, de moment, "es manté el confinament".Castells, que ha actuat com a portaveu dels alcaldes dels quatre municipis (Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena i Igualada) ha recordat que "es proposa l'aixecament del confinament perimetral a la Conca d'Òdena, en no tenir cap sentit una vegada tothom està confinat a casa seva. Vistos els informes de sanitat al Comitè Tècnic i al Comitè Assessor del Procicat, ara es demanarà permís al ministerio de Sanidad del gobierno del Estado espanyol perquè ens autoritzi la mesura. El confinament de la població, però, es mantindrà igual que fins ara d'acord amb el Real Decreto d'estat d'alarma".

L'alcalde igualadí també ha recordat a la població que "eI només l'aillament social i l'extrema higiene garanteix que poguem ensortir-nos-en". "Ara mateix no s'ha aeixecat el confinament perimetral, i si s'aixeca, la gent ha de continuar a casa, només poden circular sereveis i dispensables, com a la resta del país atès que està decretat estat d'alarma", ha afirmat