El govern espanyol avala aixecar el confinament perimetral a la Conca d'Òdena, tal com havia demanat el Govern. Així ho ha confirmat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha explicat que el seu ministeri i el d'Interior han valorat que la petició de la Generalitat "procedeix" i aquest mateix diumenge dictaran una ordre avalant la sol·licitud.

El Govern va demanar dissabte que s'autoritzés aixecar el perímetre policial a la Conca d'Òdena després que ho recomanés el comitè tècnic del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT). La Generalitat considera que el confinament especial d'Igualada, Santa Margarida de Motnbui, Òdena i Vilanova del Camí és innecessari ara que tota la població de Catalunya ja està confinada a casa.

Sobre la petició de Torra a Sánchez perquè mantingui el confinament total i retorni les competències a les autonomies, Illa s'ha limitat a dir que el reial decret que estableix un permís obligatori retribuït per les persones que havien de quedar-se a casa en no ser un servei essencial venç el dia 8 d'abril.

Al seu torn, el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha apuntat que si no es plantegen altres mesures es retornaria a la situació "del primer estat d'alarma". Amb tot, ha afegit que és "evident" que el govern espanyol ha de veure quins sectors considera bàsics, fet que està per "definir".

El ministre de Transports també ha advertit en la compareixença conjunta que els governs "hauran d'assumir un paper més actiu en l'economia" i ha assegurat que "no hi ha lloc per les ortodoxies ideològiques".

Resposta a Abascal

Durant la roda de premsa, tant Ábalos com la ministra de Defensa, Margarita Robles, han volgut respondre a la decisió d'Abascal de no sumar-se a un nou pacte de la Moncloa i negar-se a parlar amb Sánchez. Ábalos ho ha considerat "un mal precedent" i ha apuntat que ara cal una concertació per llançar l'economia "al marge d'aquells que no volen democràcia".

"Hem de ser molts conscients que tot plegat [la lluita contra el coronavirus] és un tema de salvar vides i no de colors polítics", ha dit Robles durant la seva intervenció. A banda, ha recordat que el govern espanyol ha aplicat l'estat d'alarma "sempre atenint-se al marc constitucional".

Robles també ha apel·lat als presidents de les comunitats autònomes i ha remarcat que la covid-19 "és un problema de tots". Malgrat tot, la ministra ha afirmat que les últimes dades que han rebut són "esperançadores" i ha animat a tots els territoris a "seguir la mateixa línia". Robles ha assegurat que la pròxima fase per fer desescalar la situació "no serà fàcil" però ha recordat que "la unitat de les autonomies" serà clau per tornar a la normalitat.

"Esforç extra" de cara Setmana Santa

Les xifres de mobilitat indiquen una reducció del 98% del trànsit de ferrocarril de mitja i llarga distància, un 94% en rodalies, un 96% en autobús interurbà, un 92% aeri i un 83% de vehicles lleugers.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha destacat que les xifres dels últims dies són esperançadores, tot i que també ha demanat "un esforç extra" a la societat. "Tenim dades objectives que la mobilitat s'ha reduït ostensiblement, però tampoc dubto que hi hagi incompliments insolidaris aquesta Setmana Santa", ha comentat el dirigent.

En aquest sentit, Marlaska ha anunciat un increment de les sancions -sense especificar l'augment- i més controls per part dels diferents cossos policials a les carreteres de l'Estat. Des que es va decretar l'estat d'alarma, el ministre de l'Interior ha informat que s'han detingut 2.850 persones i que s'han tramitat al voltant de 330.000 expedients sancionadors.