El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts reconèixer als treballadors confinats en un municipi una incapacitat temporal assimilada a una baixa per accident laboral, una situació que pot beneficar una part dels 10.000 afectats per la situació a la Conca d'Òdena. El confinament va fer que, d'un dia per l'altre, milers de treballadors de dins i fora de la zona no poguessin assistir al seu lloc de feina. La mesura també va afectar empreses, que no van poder continuar amb la seva activitat per falta de personal. Ara, el govern espanyol amplia el reconeixement de baixa laboral als afectats per "períodes d'aïllament, contagi o restricció de sortides del municipi on tinguin el domicili les persones treballadores".

La modificació del govern espanyol no contempla explícitament, però, la situació dels que treballen dins la zona fins ara confinada però viuen fora.

Fns ara, els únics treballadors que podien demanar la baixa per incapacitat temporal eren els residents a la Conca d'Òdena que tenen el seu lloc de feina fora del perímetre confinat i en activitats considerades essencials. Una mesura que, des del territori, es considerava del tot insuficient.

El confinament de la Conca d'Òdena va fer que, d'un dia per l'altre, milers de treballadors de dins i fora de la zona no poguessin assistir al seu lloc de feina. La mesura també va afectar empreses, que no van poder continuar amb la seva activitat per falta de personal. Després de moltes queixes, finalment, el 3 d'abril, l'Estat va publicar un decret que, des del territori, es qualifica d'"insuficient", ja que només contempla una solució pels treballadors essencials de la zona confinada. Per tant, quedaven exclosos els no essencials i aquells que viuen fora de la Conca, però treballen dins. La majoria de treballadors afectats se senten "abandonats" i molts han arribat a acords amb l'empresa. Altres, com els autònoms, no han facturat res.