Els alcaldes d'Igualada, Marc Castells (Junts per Igualada), de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte (PSC), de Santa Margarida de Montbui, Jesús Miguel Juárez (Ara Montbui), i d'Òdena, Maria Sayavera (Fem Òdena), els quatre municipis que van estar confinats pel brot d'Igualada, han lamentat la falta de comunicació "fluïda" entre ells i el Govern durant el confinament perimetral.

Segons lamenten, en alguns moments s'han sentit "abandonats", i reclamen més suport institucional. En aquest sentit, denuncien que encara no s'hagin resolt les baixes dels treballadors afectats i que no es facin testos massius a tota la població de la Conca d'Òdena, una mesura que fa setmanes que exigeixen per la situació "excepcional" d'aquest territori.

Els alcaldes de la Conca d'Òdena continuen reunint-se cada setmana per valorar conjuntament la situació de la zona després d'haver patit, durant setmanes, el brot de coronavirus més important de tot el país.

En declaracions a l'ACN, tots ells lamenten que, durant la crisi, la comunicació amb el Govern no ha estat "suficientment fluida". "Ens vam assabentar del confinament i del desconfinament molt poca estona abans que es fessin efectius, sense cap marge de maniobra", ha lamentat l'alcalde de Santa Margarida de Montbui, Jesús Miguel Juárez.

En aquest sentit, denuncien que encara no s'han resolt les baixes dels treballadors afectats pel confinament perimetral, i també que no es facin els testos massius a tota la població tal com porten reclamant des de fa setmanes. "El departament de Salut ho té tot aturat. Demanem a la Generalitat que estigui al costat de la Conca d'Òdena, ens cal un suport institucional que ara no veiem", ha assegurat l'alcalde d'Igualada, Marc Castells.

Per Castells, no es tracta d'una qüestió política, sinó que és un tema burocràtic i "de sentit comú". "No s'hi han posat amb el suficient entusiasme", ha lamentat.

"El confinament va salvar vides"

Els quatre alcaldes coincideixen en el fet que el confinament perimetral de la Conca d'Òdena va ser una bona mesura que ha permès "salvar vides".

Pel que fa al desconfinament, tot i que en un principi admeten que es va veure "precipitat", 15 dies després consideren que ha estat correcte. "Segurament no va ser una mesura desencertada, ja que hi havia altres municipis com, per exemple, Jorba, mot afectats, i això els obligava a ells fer desplaçaments més llargs", ha explicat l'alcaldessa d'Òdena, Maria Sayavera.

La crisi econòmica, nova preocupació

Després de l'emergència sanitària, tots quatre alcaldes temen les conseqüències econòmiques que pot suposar la crisi del coronavirus en un territori "tradicionalment ja tocat". Per això, reclamen, "mesures excepcionals per a un territori on han passat coses excepcionals".