Sis setmanes i mitja després que es decretés el tancament de la Conca d’Òdena per la crisi del coronavirus, i de la delicada situació sanitària que ha afectat especialment aquest territori «ara estem tornant progressivament a la normalitat». Així ho ha apuntat l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, aquest dissabte, en una roda de premsa sense xifres però en què ha reiterat la «tendència positiva» que fa uns dies que s‘observa també amb les dades de pacients afectats per coronavirus a l’hospital de la ciutat.

Més enllà de l’hospital, Castells ha explicat que aquesta mateixa línia en positiu també s’observa en l’atenció primària, i ha posat d’exemple la retirada que ja s’ha fet de la carpa de cribatge que el SEM va muntar a mitjan de març davant del CAP Anoia. Era un espai que ha servit per fer discernir de forma ràpida entre pacients amb possible coronavirus o afectats per altres patologies i poder-los derivar més fàcilment on tocava.

Fora de l’àmbit sanitari, l’alcalde d’Igualada també ha assegurat que s’està treballant per resoldre qüestions laborals pendents derivades del confinament de la Conca d'Òdena i que afecten treballadors de dins i fora del territori. En aquest sentit, ha anunciat que, després de la insistència que s’ha fet des de la comarca, finalment el Servei Català de la Salut ha iniciat la tramitació de les baixes dels serveis essencials i no essencials amb domicili a la Conca d’Òdena que no van poder sortir a treballar durant el confinament. Ha dit que els alcaldes i alcaldesses de la Conca ·ens hem conjurat amb els sindicats i patronals del nostre entorn» per resoldre situacions laborals derivades del tancament del territori, i que han ocasionat un greuge a treballadors tant de dins que treballen a fora com de fora que treballen a dins.

Castells també ha recordat que a partir d’aquest diumenge els menors de 14 anys podran sortir a passejar una hora al dia entre les 9 del matí i les 9 del vespre acompanyats per un adult i fins a un màxim d’un quilòmetre del seu domicili L’alcalde ha repassat les normes decretades en aquest sentit pel ministeri, com el fet que cada adult podrà sortir amb un màxim de tres nens guardant la distància mínima de 2 metres amb altres persones, i que es podrà passejar per la via pública, incloses les zones verdes, però no per parcs infantils o zones esportives. En aquest sentit, Castells ha apuntat que a nivell municipal s’ha tret l’encintament de les zones de passeig, però s’ha reforçat el de parcs infantils per impedir-hi l’accés.

Finalment, l’alcalde ha explicat que la línia Llobregat-Anoia de FGC funciona amb normalitat després de les incidències ocasionades per les darreres pluges.

Un ramadà confinat que respectarà els veïns

L’Hospital d’Igualada ha rebut un donatiu de 7.000 euros que ha fet la comunitat musulmana de la Conca d'Òdena, que aquest divendres ha iniciat un ramadà confinat. Així ho ha explicat el president del Centre Islàmic d’Igualada, Seddik Amri Kaddouri, que ha acompanyat l’alcalde Castells en la compareixença a l’Ajuntament, qui ha agraït aquest donatiu i també els que han fet la comunitat xinesa i la parròquia de la Sagrada Família.

Per la seva banda Seddik Amri Kaddouri ha recalcat la seva admiració i gratitud en nom de la comunitat musulmana a les administracions locals, als cossos de seguretat, i especialment al personal sanitari, davant de qui «em trec el barret». També ha volgut fer costat a les famílies que viuen separades el confinament, tenint en compte que, segons ha explicat, cap musulmà de la comunitat no ha marxat al seu país durant la pandèmia «però n’hi ha que es van quedar atrapats allà».

Precisament la comunitat musulmana, que segons Seddik Amri Kaddouri en el cas de la Conca d’Òdena aplegaria entre unes 2.000 i 2.500 persones, es troba des d’aquest divendres en ple ramadà, que enguany «celebrarem a casa amb la nostra família», perquè que les mesquites estan tancades. Més enllà de no poder resar dins les mesquites, també s’hauran d’aparcar altres costums que se celebraven de forma conjunta. El coronavirus tindrà un efecte «sentimental» sobre el ramadà, «però no religiós, perquè el celebrarem igualment a casa».

Seddik Amri Kaddouri ha donat garanties de «respecte total als veïns» en les oracions o les lectures de l’alcorà, tenint en compte que es poden allargar fins tard i que «hi ha gent gran i gent que treballa».