L'Ajuntament d'Igualada vol ampliar les terrasses de bars i restaurants allà on sigui possible i posar en marxa de forma progressiva les zones blaves quan s'entri al nivell 1 de desconfinament.També es tancarà la circulació de vehicles a la rambla de Sant Isidre perquè sigui per a vianants i es convertirà la part central en un espai de terrasses. "Ateses les limitacions d'aforament, es mirarà de doblar l'espai de terrasses als llocs on sigui possible" i poder així generar activitat econòmica tot garantint que es compliran les mesures de seguretat i distàncies entre els clients, ha dit l'alcalde, Marc Castells. La setmana vinent es reprendran les obres a l'institut Badia i Margarit i es preveu que estiguin llestes per al curs vinent.

Durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dimecres, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha anunciat algunes de les mesures que es posaran en marxa a la ciutat en el moment en què es passi al nivell 1 de desconfinament. Ha anunciat que la rambla de Sant Isidre passarà a ser peatonal de forma indefinida. Només hi podran circular els vehicles per a càrrega i descàrrega -en horari restringit al matí- que abasteixen els establiments comercials i de restauració, a més de vehicles de serveis.

Aquesta reorganització s'inclourà en la nova regulació de les terrasses del conjunt de la ciutat per adaptar-se a la situació d'emergència sanitària. L'alcalde ha fet èmfasi en què es treballarà per doblar els espais de terrasses de locals i establiments ara que veuran limitat el seu aforament per les indicacions sanitàries. En aquest sentit ha recordat que l'ordre del Ministeri de Sanitat limita la reobertura al públic de les terrasses dels establiments d'hostaleria al 50% de les taules permeses fins ara i obliga a garantir la deguda distància física mínima de dos metres entre les taules.

Els establiments que ho desitgin poden sol·licitar a l'Ajuntament incrementar la superfície destinada a la terrassa i incrementar el nombre de taules, sempre respectant la proporció amb la superfície disponible. A més, s'autoritzen les reunions a les terrasses dels establiments d'hostaleria i restauració de fins a un màxim de deu persones per taula o agrupació de taules.

D'altra banda, ha detallat que quan s'entri al nivell 1 també es posaran de nou en marxa les zones blaves d'aparcament per afavorir la rotació dels estacionaments i la reactivació econòmica de les zones comercials.

També ha dit que confia que les mesures es podran prendre properament perquè la situació sanitària a la ciutat i al conjunt de la Conca d'Òdena està sota control. En referència al proper ple previst el 12 de maig, també ha informat que es crearan dues taules, una d'emergència social i una altra de reactivació econòmica, per treballar amb totes es forces polítiques mesures per abordar les conseqüències de la covid-19. La social estarà presidida per la primera tinenta d'alcalde, Carme Riera i l'econòmica, pel regidor de Dinamització Econòmica, Jordi Marcé.

Per últim, ha informat que les obres de construcció de l'institut Badia i Margarit es reprendran la setmana vinent i que tot indica que es podrà complir amb el calendari i tenir-ho a punt per al curs vinent malgrat el temps que s'han hagut d'aturar pel confinament.

La situació a la Conca d'Òdena està "sota control"

L'alcalde d'Igualada demana que la Conca d'Òdena perquè consideren que la crisi sanitària està "sota control". Així ho indiquen les darreres xifres de mortalitat a la zona facilitades per les funeràries. Des del 29 d'abril al 5 de maig hi ha hagut 15 defuncions, 3 més que en el mateix període de l'any passat. "Estem al nivell de mortalitat biològica que teníem en altres anys", ha afirmat. Per això, ha anunciat que la d'aquest dimecres serà l'última roda de premsa setmanal per donar les dades i només preveuen tornar-ne a convocar en cas de rebrot. "Ho mirem amb optimisme però cal no relaxar-se", ha subratllat i ha recordat que cal seguir amb les mesures de seguretat i higiene.

"Si vam ser especials quan se'ns va confinar també ho volem ser per desconfinar", ha afirmat l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, que també ha remarcat que entenen que aquesta és una decisió que han de prendre les autoritats sanitàries i sempre que es garanteixi que no hi ha "perill per a la població de pujar un grau", ha afegit.

Des del seu punt de vista, les últimes xifres de mortalitat a la zona indiquen que s'ha arribat a un nivell de normalitat pròpies de la mortalitat biològica. En l'última setmana, hi ha hagut 15 defuncions, 3 més que el mateix període l'any passat. La dada representa un 25% més que fa un any i contrasta amb les 90 morts registrades aquest any enfront de les 18 del 2019 en el pic de mortalitat per coronavirus de fa una setmanes a la zona.

Les baixes dels treballadors de fora, pendent

Castells també ha anunciat que continuaran exigint al govern de Pedro Sánchez que aprovi per decret el reconeixement dels treballadors de la Conca d'Òdena que viuen a fora perquè es pugui tramitar la baixa d'incapacitat temporal durant els dies que no van poder anar als llocs de feina pel confinament perimetral. Per contra, ha celebrat que s'estiguin tramitat de forma "massiva" les de la de la resta de treballadors que hi viuen i que s'hagin aconseguit resoldre després de les dificultats que hi ha hagut.

Primera reunió de l'Aliança per la Conca

L'alcalde d'Igualada també ha anunciat que dilluns vinent hi haurà la primera reunió de l'Aliança per la Conca, una taula de treball per abordar les emergències socials i la reactivació econòmica. Al marge dels representants municipals també hi haurà agents econòmics i socials.

Per últim, també ha explicat que en els propers dies els alcaldes de la Conca d'Òdena també es reuniran amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident Pere Aragonès per "escoltar les inquietuds" i demandes de territori.