El president de la Generalitat, Quim Torra Torra ha anunciat una injecció d'1,5 milion d'euros per al comerç dels municipis afectats pel tancament perimetral de la Conca d'Òdena, que durant tres setmanes van viure una situació encara més dura que la resta del país. I també ha promés una inversió de 2 milions d'euros mes per l construcció de la Facultat de Ciències de la Salut a Igualada, un centr que depèn de la Universitat de Lleida.

Torra ha visitat aquest dilluns la capital de l'Anoia, i s'ha reunit amb els representants polítics dels municipis de la Conca "confinada" (Igualada, Vilanova del Camí, Òdena i Santa Margarida de Montbui), amb els agents econòmics, empreparis, botiguers i representants sindicals, i ha visitat l''hospital d'Igualada, on ha viscut "moments molt emocionants" i ha escoltat "el relat cru" del que es va viure al centre hospitalari de la capital anoienca.

Torra també ha anunciat que la indústria de la Conca d'Òdena tindrà una puntuació especial en la propera convocatòria d'ajuts a la indústria. Amb aquests ajuts econòmics, Torra descarta demanar la zona catastròfica per a la regió.

Torra va estar acompanyat en la visita de la consellera d'Empresa i Universitats, la igualadina Àngels Chacón, i de l'alcalde Marc Castells. El President ha ofert a Igualada la primera roda de premsa presencial, això sí, amb accés limitat a mitjans.

Un hub de biomedicina

Torra es va fer seva i del govern català la idea de convertir Igualada en un hub de biomedicina, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, l'Ajuntament i l'Hospital d'Igualada. Una peça per potenciar aquest paper d'una ciutat que ja té alguns estudis de salut, és tenir un hospital que sigui "universitari", i en aquest sentit Torra ha dit que el camí per ser-ho pràcticament està recorregut i falten només alguns tràmits administratius. Per al president català, "reforçar el sistema universitari" és "un factor per a a reactivació econòmica" de la zona. La Generalitat invertirà 2 milions d'euros en la construcció del nou Campus de Ciències de la Salut", promogut per l'Ajuntament d'Igualada i la Universitat de Lleida (UdL).

Quim Torra ha explicat que aquestes dues actuacions, juntament també amb l'aportació de mig milió d'euros a la UdL per als estudis de Ciències de la Salut, formen part "d'un primer paquet de mesures del Pla especial per a la Conca d'Òdena" elaborat per l'Executiu, amb el qual, ha assegurat, "volem enviar el missatge que el Govern prioritza els territoris i sectors que més ho necessiten", entre els quals ha inclòs el turisme, el comerç i la cultura de tot el país.

"Prioritzarem el pressupost a l'espera de les reivindicacions que estem fent al govern espanyol", ha declarat el president, i n'ha detallat els 4.000 milions d'euros de despesa extra per la Covid-19, l'augment del topall del dèficit "que és ridícul perquè necessitem gastar i invertir", i que es pugui disposar dels romanents dels ajuntaments per lluitar contra els efectes de la pandèmia.

El futur nou Campus de les Ciències de la Salut permetrà completar les instal·lacions universitàries de l'Escola d'Enginyeria al Pla de la Massa, on s'imparteixen des de fa tres anys els estudis del grau d'Infermeria i el doble grau Fisioteràpia i Nutrició Humana i Dietètica i que ja ha quedat saturat. El nou edifici es construirà en el solar de l'antic hospital comarcal, al costat del Centre d'Innovació per a la Simulació en Salut "4DHealth".

Mesures d'ajut a la indústria

El president ha avançat també altres mesures d'aquest primer paquet del Pla com el fet que en la propera convocatòria d'ajuts a la indústria "introduirem una puntuació especial per als municipis de la Conca d'Òdena per afavorir-los". Així mateix, i en el marc d'un pla d'ordenament urbanístic especial, "es facilitaran 300 hectàrees perquè es puguin destinar a activitat industrial per a noves tecnologies". "Volem que la Conca d'Òdena sigui un dels principals pols d'atracció industrial del país", ha afirmat.

El cap de l'Executiu s'ha compromès també a "insistir personalment" amb el govern espanyol sobre la situació d'aquells "treballadors que no van poder accedir a la Conca degut al confinament" i sobre la "flexibilització dels Ertos no només en aquesta zona sinó a tot el país".

En el decurs de la seva visita, el president ha agraït també als set alcaldes de l'Aliança per la Conca que hagin estat al capdavant de "potser el moment més difícil que s'hagi viscut a la comarca en aquesta època" i un "exemple de servei públic" . També ha agraït als ciutadans "la seva solidaritat i compromís cívic, ajudant el país protegint-se", per la qual cosa, ha dit, "Catalunya estarà sempre en deute amb vosaltres". I també ha donat les gràcies a tots els professionals dels hospitals "per la seva vocació de servei públic, mostrant un exemple de professionalitat".

El president ha començat la jornada a Igualada, on, al Saló de Plens de l'Ajuntament, s'ha reunit amb els alcaldes de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena, formada pels batlles d'Igualada, Marc Castells; de Castellolí, Joan Serra; de Santa Margarida de Montbui, Jesús Miguel Juárez; de Jorba, David Sànchez; de La Pobla de Claramunt, Antoni Mabras; de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, i d'Òdena, Maria Sayavera

Seguidament, Quim Torra ha mantingut una trobada, juntament amb la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, amb els representants dels agents socioeconòmics que formen part de l'Aliança per la Conca. Es tracta d'una aliança creada durant la crisi de la Covid-19 pels ajuntaments de la Conca amb l'objectiu de cercar solucions per al teixit econòmic i empresarial de la zona. Hi ha assistit el president de Fira d'Igualada, Magí Senserrich; el president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Joan Domènech; el delegat de la Cambra de Comerç a l'Anoia, Xavier Badia; Jordi Cazorla, de CCOO; Mario Olmedo, d'UGT; el president del Gremi de Restauració d'Igualada, Pere Santos; la presidenta d'Igualada Comerç, Laura Llucià; la presidenta de l'Associació de Botiguers del Mercat d'Igualada, Montse Esquius; el president de l'Associació Nou Centre Igualada, Joan Boix; i la presidenta de la Unió d'Establiments de Montbui, Roser Valls i Jordi Vilarrubias per l'Associació del comerç de Vilanova del Camí.

Al mateix ajuntament, el president s'ha reunit també amb representants del Consorci Sanitari de l'Anoia, encapçalats pel seu gerent, Ferran Garcia. I posteriorment, a la seu de la Fundació Apinas, s'ha trobat amb els responsables i treballadors d'aquesta entitat destinada a alumnes amb necessitats educatives especials.