La presidenta de la Diputació de Barcelona, la socialista Núria Marín, va signar ahir a l'Ajuntament d'Igualada un pla d'ajuts per a la reactivació de la Conca d'Òdena que suma 5,5 milions d'euros. Alguns dels projectes eren compromisos pendents que s'han accelerat, d'altres noves inversions en projectes que estaven sobre la taula sense concretar, com ara el tema universitari, i alguns, com el suport al comerç, absolutament nous. En definitiva 5,5 que s'invertaran en els propers mesos en els 7 municipis de la conca.

La voluntat de la Diputació de "contribuir a la reactivació d'una zona" que va ser el centre de la pandèmia de la Covid les primeres setmanes, en paraules de la presidenta Marín. Marc Castells, alcalde d'Igualada i portaveu de la resta de municipis, va explicar que la Diputació iniciarà el camí de les Vies Blaves de Jorba a la Pobla de Claramunt, el primer que es farà del projecte que inclou també tot el Llobregat i el Cardener, 26 de juliol s'aprova el pla director urbanístic. Seran els primers 18 km del projecte que permetrà recórrer les província de nord a sud, de la muntanya fins al mar, a peu en bicicleta sense passar per carreteres. També es destinen 900000 euros a un projecte complementari, el camí de la Riera d'Òdena fins a Igualada. El primer estar pendent de finalització de la tramitació del project i es pot començar a executar abans de finaltzar l'any. El de la reiera d'Òdena es preveu en dues fases, una abans de finalitzar l'any, l'altra, en el primer trimestre de l'any que ve.

En el mateix paquets d'ajuts, la Diputació es compromet a aportar el seu 33% de les obres del que a Igualada es coneix com a nou campus de Salut. El projecte global és de 6 milions i n'hi posen 2 la Generalitat, 2 la Diputació i 2 l'Ajunatment d'Igualada.

Hi haurà 500.000 euros per a un pla de reactivacio del comerç a la conca i una inversió a la construcció de l'Alberg de Pelegrins i l'oficina de turisme, a cal Maco, de 450.000 i per al projecte de mobilitat i connectivitat del Parc Motor 400.000 euros més. Per a la difusió del projecte Terra de Castells i millores de hi ha 290.000 euros. La xifra dels 5,5 milions del conjunt d'inversions es podria situar en els 7 milions en el proper any, ja que la inversió en el projecte de les Vies Blaves, de 2,8 milions en conjunt per a un tram de camí de 18 km, no es pot imputar en l'exercici actual.

A part d'aquests diners, la Diputació n'està posant a disposicio dels ajuntaments de tota la província 100 milions més, d'un conjunt d'ajuts a la represea econòmica que és de 1.000 milions.

Marc Castells, alcalde d'Igualada i president de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (MICOD) ha destacat el convenciment dels set alcaldes i alcaldesses que "aquesta crisi de la Covid-29 la superarem amb iniciatives com la que avui estem fent, que consisteixen en treballar conjuntament, des de la discrepància ideològica, per tirar endavant el nostre territori. És un exemple que penso que es pot estendre per tot el nostre país". Castells ha reconegut i agraït l'esforç econòmic de la Diputació, recordant que "hem passat una situació extraordinària i necessitem una ajuda extrordinària".

De la seva banda, Núria Marín ha mostrat la satisfacció de poder ajudar la Conca d'Òdena, destacant que "vau patir molt, però també ens vau fer patir molt". La presidenta de la DIBA també ha felicitat els alcaldes i alcaldesses de la MICOD "perquè heu fet el que, d'una forma intel·ligent, les institucions han de fer, que és sumar i treballar plegades en benefici dels nostres veïns".