El festival de globus aerostàtics European Balloon Festival ha presentat aquest dimecres la seva 24a edició amb un format més reduït a causa de la pandèmia de la covid-19. Enguany, el certamen -que se celebrarà el 10 i 11 de juliol- comptarà amb la participació de 25 globus -habitualment n'hi ha una seixantena- i no s'han convidat pilots internacionals. A més, per evitar aglomeracions, no es faran els vols de tarda ni tampoc el Night Glow de dissabte a la nit. Sí que es mantindran, però, els vols matinals de divendres i dissabte. El certamen, que porta per lema 'Amunt Igualada!', retrà homenatge als sanitaris de la Conca d'IgualadaÒdena

L'European Balloon Festival ha hagut de reduir enguany el seu format amb l'objectiu d'evitar aglomeracions. Un dels organitzadors del certamen, Josep Maria Lladó, ha dit que l'alternativa era "no fer-lo", però van decidir mantenir-lo amb un format "més senzill". "El festival portava grans masses de gent i això havíem d'evitar-ho", ha remarcat Lladó. Per això, el certamen només ha programat els vols de divendres i dissabte a les 7 del matí i ha suprimit els del vespre, que són els que concentraven més públic. Els organitzadors han demanat a la població que segueixi els vols des dels balcons i terrats.

El certamen d'enguany vol ser un homenatge als sanitaris de al Conca d'Òdena i, per això, el vol inaugural de divendres sortirà de davant de l'Hospital d'Igualada A més, tindrà com a passatgers una trentena de sanitaris. L'organització del festival vol agrair així la seva tasca durant la pandèmia que va assetjar especialment la Conca d'Òdena. El vol de dissabte al matí sortirà des de diferents places de la ciutat.

L'altre canvi rellevant és que el festival no convidarà pilots internacionals, ja que a causa de la pandèmia no ha estat possible fer la tramitació dels passatgers i visats. Amb tot, Lladó ha explicat que alguns pilots internacionals han confirmat que assistiran al certamen amb mitjans propis sense ser convidats per l'organització. En total, es calcula que hi haurà uns 25 globus, més o menys la meitat del que solen haver-hi.

Els organitzadors també han volgut mantenir la festa infantil de dissabte al a tarda, però enlloc de celebrar-se a l'Avinguda de Catalunya les activitats es repartiran per diferents punts de la ciutat per evitar aglomeracions. Amb aquesta decisió, l'Ajuntament d'Igualada vol oferir un entreteniment a l'aire lliure als infants de la ciutat, i alhora donar suport a les empreses i entitats dels sectors de l'esport, l'oci i la cultura.

La regidora de Promoció de la Ciutat, Patricia Illa, ha deixat clar que han preferit "passar un control molt restrictiu", ja que "donada la situació excepcional que ha viscut la Conca, ara no ens podem arriscar a tenir qualsevol problema". "El nostre missatge és que seguirem sent actius, però volem controlar en tot moment el que pot passar la ciutat", ha apuntat Illa, que ha afegit que un festival com l'European "portava gent de manera massiva d'arreu de Catalunya i del món".