El Festival de Llegendes de Catalunya ha aconseguit reunir més d'un miler de visitants malgrat les restriccions que s'han pres a causa de la covid-19. El codirector de la cita, Víctor Borràs, ha reconegut que s'han hagut de reinventar per poder tirar endavant la mostra, implantant limitacions d'aforament, programant més passis, i establint la venda d'entrades anticipada per a tots els muntatges. "Ha valgut la pena", ha apuntat Borràs que ha considerat que "és una prova que la cultura continua". Un any més, la principal atracció ha estat l'Apagada, que també s'ha reformulat per adaptar-se a la situació actual. El circuit de llegendes pel Castell de Tous ha estat l'altre plat fort, combinant teatre, titelles, música, narració i dansa.

Les llegendes catalanes han tornat a cobrar vida gràcies al Festival de Llegendes de Catalunya que un any més s'ha celebrat a Sant Martí de Tous. La cita, que enguany arribava a la seva onzena edició, s'ha tirat endavant després dels entrebancs derivats de la covid-19 als quals s'ha hagut d'enfrontar. "Estem molt satisfets perquè hem superat el miler d'entrades venudes, el que suposa el 95% de l'ocupació", ha explicat Victor Borràs, codirector de la mostra.

Tot i que aquesta xifra és molt inferior a d'altres edicions, quan el nombre de visitants rondava les 4.000 persones, els responsables del festival asseguren que ha estat un èxit perquè fa uns mesos ni tan sols se sabia si podria fer-se. "Hem fet un festival molt diferent al qual estàvem acostumats", ha reconegut Borràs que ha indicat que s'han hagut de limitar molt els aforaments, programar més passis, implantar la venda anticipada d'entrades i incorporar mesures de seguretat addicionals com ara la higiene, l'ús de mascareta o les distàncies de seguretat.

En aquest sentit, indica que els muntatges s'han previst a l'aire lliure i que no s'ha pogut fer el tradicional mercat d'artesans. Una altre dels grans canvis d'aquest 2020 ha estat el format de l'Apagada, que és el principal reclam de la mostra. "És una proposta itinerant i es fan grups d'unes 40 persones", ha comentat el cordirector que ha dit que aquest any "ha estat estàtica i amb un format més convencional".

Borràs ha remarcat que "ha valgut la pena" organitzar el festival perquè és una prova que la "cultura continua". Apunta que el poble s'ha bolcat per fer-lo possible: "Hem fet un festival alternatiu perquè ara més que mai les alternatives són necessàries", ha insistit.Molta conscienciació

Borràs ha destacat la bona predisposició dels espectadors i ha dit que "no ha estat gens difícil que tothom complís amb les mesures de seguretat perquè la gent està molt conscienciada".

En aquest mateix sentit s'ha expressat la Cristina Vidal i el Jordi Pijoan, dos dels 160 voluntaris que aquest 2020 participen en la mostra. Han assegurat que els visitants han seguit totes les indicacions de forma endreçada i tranquil·la.

En total s'han vist una vintena d'espectacles professionals de companyies d'arreu del territori català. Entre les propostes que han tingut una millor acollida, ha destacat el circuit de llegendes al castell, que ha integrat cinc espectacles diferents les tardes de dissabte i diumenge amb quatre representacions cada dia. Algunes d'aquestes són 'El meu amic Brutus" de la companyia del píncep Totilau; 'El bavastell antic' de Galiot Teatre; 'El Far de Sant Sebastià" de Titelles Vergès; la proposta 'Ora Pro Nobis' de Tarta Relena; o el projecte de dansa 'D'ona d'aigua' de les Trementines.

Aquest 2020, a banda dels muntatges concentrats en el primer cap de setmana de juliol, s'oferiran d'altres espectacles fins a finals de mes. A més, com a novetat, s'ha establert una col·laboració amb la Fira Mediterrània de Manresa. Durant el festival la Companyia Pagans hi ha fet una residència artística. L'espectacle que estan preparant s'estrenarà el mes d'octubre a la capital del Bages, si bé aquest dilluns, 6 de juliol, s'oferiran passis exclusius per al voluntariat del festival.