El centre tecnològic Leitat ha cedit al centre de simulació i innovació 4D Health un respirador, model Leitat 1, que es destinarà a la formació de professionals de l'àmbit de la salut. El lliurament el va fer ahir el doctor Manel Balcells, comissionat de Salut de Leitat, director del CIMTI i president del consell assessor del departament de Salut de la Generalitat, en un acte en el qual van participar Carme Riera, primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Igualada, Jordi Ferrer, gerent del Consorci Sociosanitari d'Igualada, Franc Espinar, director de projectes del 4D Health, i Míriam Hidalgo, responsable de formació del 4D Health.

El respirador Leitat 1 és un dispositiu ideat per mantenir en suport vital el pacient en situació d'insuficiència respiratòria greu que requereix intubació i ventilació mecànica invasiva. Va ser desenvolupat per iniciativa solidària en un termini molt breu davant de l'emergència sanitària provocada per la covid-19 i té com a objectiu descongestionar els serveis d'urgències i les UCI com a respirador de campanya acreditat.

El Leitat 1 va ser creat a través d'una aliança entre el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), HP i Leitat, i amb la col·laboració de CatSalut, el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l'Hospital Parc Taulí. Va funcionar cor-rectament en les primeres proves realitzades amb pacients afectats per covid-19 a l'UCI del Parc Taulí, i el seu ús es va ampliar posteriorment a diversos hospitals de Catalunya.

L'aportació d'aquest respirador al 4D Health permetrà al centre utilitzar-lo en les seves activitats formatives amb simulacions presencials i virtuals.