21 de setembre de 2020
21.09.2020
Regió7

Els centres excursionistes d'Olesa donen col·leccions per a un futur museu

L'Ajuntament ha impulsat el catàleg dels dos fons, un treball que s'ha fet els darrers mesos

20.09.2020 | 20:07
Els centres excursionistes d'Olesa donen col·leccions per a un futur museu

La Unió Excursionista de Catalunya (UEC) d'Olesa i el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (CMRO) han fet donació a l'Ajuntament d'Olesa de les seves col·leccions patrimonials, que sumen més de mil fitxes en total, amb peces de gran valor històric i arqueològic. L'objectiu és que aquestes peces nodreixin el museu que l'Ajuntament té en projecte crear a l'edifici municipal de Cal Puigjaner.

El regidor de Cultura i Patrimoni, Xavier Rota, ha agraït la donació de la UEC i el CMRO. Destaca que «la preservació i conservació del patrimoni històric és cosa de tots» i que «és obligació de les institucions preservar la memòria d'una població o un territori a través dels objectes que ha produït per tal que la ciutadania del futur la pugui conèixer, estudiar o gaudir». Segons Rota, «la restauració de la Torre del Rellotge, el Portal de Santa Oliva i Cal Puigjaner són exemple d'aquest interès».

Les entitats han aportat més de mil peces. Aquest estiu, durant els mesos de juliol i agost, un equip format per l'arqueòloga Conxita Ferrer amb l'ajuda del vocal de Recerques del CMRO Jaume Morera com a documentalista, van treballat en l'inventari i catalogació de les dues col·leccions patrimonials. Aquesta tasca va tenir el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.

Fruit d'aquest treball s'han elaborat un total de 1.092 fitxes. De la UEC Olesa se n'han fet 209 fitxes, que inclou material d'origen arquitectònic (capitells), geològic i paleontològic (fòssils), naturalista i numismàtic (com ara pellofes, que són monedes parroquials olesanes). Destaquen, del patrimoni arqueològic, destrals neolítiques i la important gerra trobada a la Cova dels lladres, amb més de 6.000 anys d'antiguitat.

Del CMRO s'han elaborat 883 fitxes, amb patrimoni arquitectònic (enteixinats de Cal Pau Ubach) i arqueològic, que inclou una col·lecció de ceràmica històrica de gran valor de cases d'Olesa i de l'entorn (Puigventós, Sant Pere Sacama i Sant Salvador de les Espases) i més de 100 plats sencers de l'antic castell de Voltrera.

Per al regidor de Cultura i Patrimoni, Xavier Rota, la donació de la UEC i el CMRO és molt important tenint en compte que «el treball conjunt i la confiança són bàsiques perquè el projecte de tenir un equipament museístic a Olesa arribi a bon port».

Precisament, des de les dues entitats també ha estat cabdal aquest projecte de futur museu per decidir donar els seus fons patrimonials a l'Ajuntament. Així ho van destacar durant l'acte oficial de donació el president de la UEC, Felip Carreras; i el vocal de Recerques del CMRO, Jaume Morera, que van posar en valor les peces catalogades, que tot dos van assegurar que havien impressionat l'arqueòloga Conxita Ferrer.

En el moment de lliurar aquest patrimoni, l'alcalde, Miquel Riera, va tenir un record «per totes les persones de les dues entitats que, durant molts anys, han treballat per nodrir aquest patrimoni històric, algunes de les quals ja no hi són».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook