Òdena celebra les primeres Jornades Gastronòmiques de la Vinyala. La proposta dona el relleu a la Fira de la Vinyala. Són unes jornades promogudes per l'Ajuntament d'Òdena, amb l'objectiu de posar en relleu la importància de la tradició culinària d'Òdena i dels cargols de vinyala, que és un menjar molt lligat a la zona, en un territori de vinyes i de camps de conreu.

Les primeres jornades gastronòmiques de la vinyala tindran lloc durant tot el mes d'octubre. Hi participaran sis restaurants del municipi (Restaurant Samuntà, el Bar Jordi, Il Nuovo Caffé, el Restaurant Carpi, el Restaurant Scorpia i el Bar Fènix), proposant diferents receptes per a posar la cuina del cargol. Hi haurà propostes variades, des dels cargols a la llauna amb romesco i allioli a la cassola de vinyales picantones, passant per cargols al pebre negre, cargols a la gormanda o cargols en suc a l'estil de l'àvia amb cansalada, costella, botifarra blanca i botifarra negra. Entre els restaurants participants hi ha el guanyador de la millor tapa, escollida pel jurat, de l'edició 9.1 de la Fira de la Vinyala, el Bar Fènix.

El vinyal, també conegut com a cargol de les vinyes Otala punctata, ha pres la denominació peculiar i pròpia de Vinyala al voltant d'Òdena. En altres zones de Catalunya també és conegut com el cargol cristià i, fins i tot, com el cargol jueu.

La seva closca és gruixuda i sòlida, amb un diàmetre de fins a 4 cm, més deprimida i d'espiral més baixa. És de color marró amb petites taques difuses més clares i la propietat organolèptica que més el defineix és la seva textura melosa, que el dota de grans qualitats per a ser cuinat en cassola, enfront d'altres espècies potser més conegudes com els bovers.

Enfortint la identitat del territori

"A partir de la bona acollida de les edicions precedents de la Fira de la Vinyala i de l'experiència que suposaran aquestes jornades gastronòmiques, amb la participació de diferents restaurants durant diverses setmanes, la voluntat de crear properament a l'Anoia una Ruta Gastronòmica de la Vinyala".

Actualment "ja s'està començant a dibuixar aquest projecte", segons fonts municipals, que té la voluntat d'anar més enllà d'Òdena i implicar de forma permanent restaurants de la Conca d'Òdena i d'altres localitats de la comarca.