El nucli històric de Santa Margarida de Montbui hauria de recuperar el valor com a punt de trobada dels veïns i com a espai per a la celebració d'actes socials. Però aquesta revitalizació ve de la mà d'una canvi urbanístic per millorar els espais destinats als vianants.

L'Ajuntament de Santa Margarida de Montbui va demanar a la Diputació de Barcelona que els seus tècnics realitzessin una proposta d'intervenció, i el resultat és un treball que ja s'ha lliurat a l'Ajuntament i que planteja «preservar i enfortir els valors històrics i patrimonials del conjunt i la identitat del nucli amb aspectes com incrementar la presència de l'arbrat i la vegetació a l'espai públic, tant des d'un punt de vista de millora ambiental com de confort tèrmic».

La proposta també inclou la idea de «tornar a fer visible l'aigua com a element de definició de l'espai públic, històricament present en el rec que travessava el nucli».

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament de Santa Margarida de Montbui el projecte de reforma de la plaça i del carrer Major situats al nucli antic del municipi anoienc. L'estudi ha de facilitar la presa de decisió a l'equip de govern sobre les actuacions a realitzar en aquest punt a partir de propostes concretes de reurbanització.

L'estudi de la Diputació calcula la intervenció en uns costos d'entre 685.800 i 824.500 euros executables per fases.

Voreres estretes

El canvi en la urbanització ha de resoldre problemàtiques que es presenten actualment al municipi, com el fet que les voreres són estretes i l'espai és ocupat majoritàriament per vehicles. A més també es vol solucionar deficiències dels materials d'urbanització i del mobiliari urbà. Mitjançant el plantejament d'una urbanització nova, aquesta proposta ha de resoldre els problemes d'accessibilitat.