L'Associació Unesco d'Igualada ha estat el pal de paller d'un projecte de recuperació dels oficis del cuir que es durà a terme a la ciutat de Tetuan, al Marroc. En aquest projecte hi col·labora l'Agència Espanyola de Cooperació.

Miquel Segura, president d'Unesco Igualada, ha fet públic l'acord formalitzat el 13 d'octubre passat a Rabat (Marroc). Es tracta d'un protocol administratiu de cooperació marroquí-espanyol amb l'objectiu de donar suport a l'empoderament de més de 3.000 dones i joves de quatre regions marroquines en el treball amb el cuir. Es tracta d'un projecte econòmic i social perquè pretén reactivar un sector que estava fa uns anys en clar declivi i amb problemes de continuïtat generacional.

El protocol va ser signat per la ministra de Turisme, Artesania, Transport Aeri i Economia Social, Nadia Fettah Alaoui, l'ambaixador d'Espanya al Marroc Ricardo Diez-Hochleitner Rodríguez, i el representant de l'Agència Espa-nyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID); Ignacio Martínez Boluda. Aquest projecte de cooperació, que proporciona una contribució financera de 600.000 euros per part de l'AECID (Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo), s'adreça a dones i joves amb projectes innovadors a les regions de Casablanca-Settat, Souss-Massa, Oriental i Tànger-Tetuan- Al-Hoceima.

Una part d'aquesta aportació espanyola està destinada a la recuperació d'oficis de cuir i derivats a la ciutat de Tetuan, un projecte que van presentar conjuntament l'Associació Unesco d'Igualada i l'Association des Métiers Artistics Créatifs (AMAC) de Tetuan.

La intervenció igualadina ha estat clau per aconseguir la implicació i aportació espanyola en aquest projecte, que facilitarà l'acompanyament dels artesans del cuir i derivats a la ciutat de Tetuan i a la seva regió, amb la finalitat de recuperar una part de les antigues adoberies i promoure les activitats artesanes relacionades amb el cuir, que actualment estan en risc de desaparèixer.

Es tracta, segons Segura, de «recuperar oficis artesans que cal transmetre a partir dels mestres artesans actuals, abans que sigui massa tard».

I el mateix president de la Unesco a Igualada, Miquel Segura, ha explicat que «hi ha una destinació important de diners per fer la promoció i captació de joves interessats a mantenir aquests vells oficis. La voluntat és que aquest projecte sigui determinant per mantenir la continuïtat i dedicació de joves artesans (dones i homes) i ajudar-los a poder-se decidir per una emprenedoria integrada en cooperatives, petites empreses o associacions socials que treballen per a la integració econòmica.

El programa inclou l'assessorament per part de l'entitat igualadina, amb participació d'entitats locals especialitzades en el sector i l'Associació AMAC abans esmentada, que serà l'eix vertebrador a la regió tetuaní i que té la participació d'escoles especialitzades en integració de joves (dones i homes) necessitades de coneixements en aquestes noves ocupacions professionals.

Fa temps que les ciutats d'Igualada i Tetuan mantenen una relació estreta.

L'alcalde de la ciutat marroquina ha estat una persona clau a l'hora d'insistir als dirigents del seu país que aquest era un projecte amb futur i que, a més a més, feia aquesta funció de fer perviure aquells vells oficis, tan arrelats a la seva terra. També hi ha hagut contacte entre els governs al Mar-roc.

Aquest és un dels projectes en els quals ha dedicat més esforços, darrerament, Unesco Igualada.