La nova regidora de l'equip de govern d'Igualada, Montse Duch, que substitueix a la dimitida Marisa Vila, serà la nova responsable d'Hisenda de l'Ajuntament. L'alcalde Marc Castells ha hagut de refer el cartipàs atenent al perfil diferent que tenen Buch i Vila. La nova regidora també serà la responsable de Coordinació i Règim Interior. Duch tindrà, també, la quarta tinença d'alcaldia, amb la qual cosa l'alcalde Marc Castells manté la picada d'ull en qüestions de gènere, fent que quatre regidores siguin les que tinguin més responsabilitat dins del govern, per sota del mateix alcalde.

L'altra regidora que ha de modificar el seu paper al govern municipal és Carlota Carner, que és un dels puntals del govern de Junts x Cat a Igualada. L'alcalde Marc Castells ha explicat aquest dimarts que la regidora Carlota Carner seria la responsable dels departaments d'Urbanisme, Talent, Joventut, Governació, Igualtat i Organismes Externs.

La regidora Patricia Illa també s'ha vist afectada en les seves funcions. Per ella serà justament la cartera d'Ensenyament, que fins ara havia portat vila. Illa també portarà Esports i l'Organisme Municipal d'Ensenyaments Artístics (OMEAI). Miquel Vives, per la seva part, serà el regidor de Sostenibilitat, Mobilitat i Promoció de la Ciutat.

A més, la Biblioteca Central i l'Arxiu Històric passaran a dependre de la regidoria de Cultura i Relacions Institucionals, que encapçala Pere Camps. La resta de tinences d'alcaldia i de regidories es mantindrien com fins ara. Aquesta nova organització del cartipàs ha de ser ratificada en la propera sessió del Ple municipal.

Montserrat Duch, però, encara no és regidora formalment. Ara, amb la renúncia de Vila, el grup de Junts x Igualada demanarà el relleu. Duch era la següent a la llista de Junts x Igualada i, per tant, no es preveu que hi hagi problemes. La previsió és que Duch sigui nomenada regidora en el proper ple que se celebri a la ciutat, que Castells espera fer abans d'acabar el mes de novembre.

La renúncia de Vila s'ha fonamentat en escrits presentats els dies 16 d'octubre i 23 d'octubre, El fet que entre aquesta data i la celebració del ple d'aquest dimarts s'hagin produït altres sessions plenàries i reunions de junta de portaveus sense que s'hagi donat a conèixer la dimissió ha estat criticat pels grups d'ERC i Poble Actiu, ambdós a l'oposició.

Durant els anys de mandat de Marc Castells, Vila és la tercera regidora que abandona el govern. Abans ho han fet Maria Senserrich i Maria Àngels Chacón, aquesta última en el moment de ser nomenada consellera. Castells ha agraït "la dedicació i la implicació" que ha tingut Vila en una feina de regidora d'Ensenyament per a la qual està "molt preparada" (Vila és professional de l'educació). Castells ha assegurat que "ha excel·lit" en la seva feina "en un moment que ha estat molt complicat". I ha destacat els mèrits en els mesos que ha estat a l'Ajuntament.

Retrets a la transparència del govern municipal

Els portaveus dels grups de l'oposició, Enric Conill (ERC), Jordi Cuadras (Igualada Som-hi), Neus Carles (Poble Actiu) i Carmen Manchón (Cs) han tingut paraules d'agraïment i de reconeixement de la feina feta per Marisa Vila. Però Conill i Carles han reclamat al govern que expliqui "els motius polítics" de la dimissió i ha fet retrets a l'alcalde Castells per no haver informat de la voluntat de la regidora de plegar. Conill considera que en el govern de Junts x Igualada "hi falta transparència".

Neus Carles ha argumentat que en matèria educativa, tot i entendre les dificultats del moment, "a vegades s'ha fet bé, a vegades s'ha fet tard i a vegades no s'ha donat resposta" i s'ha lamentat de "les dificultats que suposa canviar d'interlocutors" per al col·lectiu d'ensenyants de la ciutat. Carles també insisteix en la necessitat de treballar per a l'equitat educativa a la ciutat" i per posar fi a una situació de "greu de segregació escolar". I per últim ha retret a Castells que no s'hagi fet una pista esportiva a l'institut Badia i Margarit que estava contemplada en el pressupost del 2018. Castells, en aquest darrer punt, ha recordat les dificultats per a fer obres i inversions durant la pandèmia, i Carles ha insistit a dir que l'obra estava en espera des del 2018.

Les acusacions han acabat en una picabaralla dialèctica entre Castells, Conill i Carles, on el primer ha acusat l'oposició d'haver trencat un pacte no escrit de respecte per als regidors que pleguen, i Enric Conill li ha dit a l'alcalde que el problema és que el seu govern fa aigües i Neus Carles li ha demanat que actuï tenint present que no té majoria absoluta.