Un total de 16 ajuntaments de Catalunya, entre els quals hi ha els d'Igualada, Òdena i Calaf, il·luminaran les seves façanes de color lila el proper dimarts 17 de novembre, Dia Mundial de la Prematuritat. Els consistoris responen així a la petició realitzada des de l'Associació Som Prematurs per ajudar a fer visible el fenomen de la prematuritat i les problemàtiques que comporta. Els ajuntaments implicats, a part dels tres citats, són els de l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Lleida, Reus, Arenys de Mar, Besalú, Cassà de la Selva, Corbera de Llobregat, la Garriga, Palau-solità i Plegamans, Sant Llorenç d'Hortons, Sant Vicenç dels Horts, Vidreres i també la Diputació de Girona.

A tot el món, segons dades de de l'Associació Som Prematurs, 1 de cada 10 naixements té lloc abans de la data prevista de part, i les complicacions associades a aquests naixements són la primera causa de mortalitat infantil. A més, la prematuritat -especialment si és extrema- pot comportar discapacitats físiques i psíquiques, seqüeles de salut i retards en el desenvolupament psicomotriu i l'aprenentatge.

Enguany, la pandèmia de covid-19 ha impedit que Som Prematurs pogués celebrar la festa multitudinària que organitzava cada any per donar ressò a la causa i oferir un punt de trobada a les famílies. Així, l'associació ha demanat la col·laboració dels consistoris perquè el Dia Mundial del Prematur continuï sent objecte d'atenció pública. Els 16 ajuntaments catalans i la Diputació de Girona s'afegeixen així a la llista d'edificis públics de tot el món que il·luminen les seves façanes de color lila per solidaritzar-se amb la prematuritat.

Com a alternativa als actes d'anys anteriors, Som Prematurs promourà igualment una penjada virtual de mitjonets i històries personals a les xarxes socials que gestiona. A més, enviarà lots de regals als hospitals on és present per tal que les famílies dels nadons prematurs ingressats a les unitats neonatals (UCIN) se sentin acompanyades. L'entitat fa accions de manera virtual tres vegades al mes mitjançant videoconferències a causa de la covid.