Ajuntaments com els d'Igualada, Calaf, Òdena i la Pobla de Claramunt s'han il·luminat de lila responent a la campanya Som prematurs, impulsades per pares de nens que han nascut abans d'acabar el període de gestació. La iniciativa vol conscienciar la societat i els dirigents polítics de les dificultats que van afegides al fet d'un naixement abans de completar els 9 mesos al ventre de la mare. Aquest dimarts era el Dia Mundial de la Prematuritat.

Un total de 27 Ajuntaments de Catalunya estava previst que se sumessin a la iniciativa. Els consistoris responen així a la petició realitzada des de l'Associació Som Prematurs per ajudar a fer visible el fenomen de la prematuritat i les problemàtiques que comporta. Són els Ajuntaments de L'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Sabadell, Lleida, Reus, Igualada, Arenys de Mar, Begues, Besalú, Calaf, Cassà de la Selva, Corbera de Llobregat, La Garriga, La Pobla de Claramunt, Lliçà d'Amunt, Maspujols, Montblanc, Òdena, Palau-solità i Plegamans, Prades, Riudoms, Sant Feliu de Codines, Sant Feliu de Guíxols, Sant Llorenç d'Hortons, Sant Vicenç dels Horts, Vidreres, Vilanova del Camí i també la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de l'Urgell. Montblanc il·luminarà un tram de muralla. Alguns ajuntaments de municipis més petits que no disposen de focus s'adheriran a la jornada amb altres accions.

En tot el món, 1 de cada 10 naixements té lloc abans de la data prevista de part, i les complicacions associades a aquests naixements, segons expliquen els responsables de l'entitat, són la primera causa de mortalitat infantil per sota dels 5 anys. A més, la prematuritat -especialment si és extrema- pot comportar discapacitats físiques i psíquiques, seqüeles de salut i retards en el desenvolupament psicomotriu i l'aprenentatge.Una celebració alternativa

Una celebració alternativa

Enguany, la pandèmia ha impedit que Som Prematurs pogués celebrar la festa que organitzava cada any per donar ressò a la causa i oferir un punt de trobada a les famílies. L'Associació ha demanat la col·laboració dels consistoris perquè el Dia Mundial del Prematur continuï essent objecte d'atenció pública.

Com a alternativa als actes d'anys anteriors, Som Prematurs promou, també, una penjada virtual de mitjons i històries personals a les xarxes socials que gestiona. A més, enviarà lots de regals als hospitals on és present per tal que les famílies dels nadons prematurs ingressats a les unitats neonatals (UCIN) se sentin acompanyades.

Acompanyament online

Si bé la covid-19 ha interromput l'acompanyament presencial que oferia l'Associació, des de maig l'entitat està realitzant aquesta acció de manera virtual tres vegades al mes mitjançant videoconferències. A més, Som Prematurs ha publicat aquest estiu una Guia de Prestacions a la Prematuritat. Pròximament tenen previst fer una distribució d'extractors de llet als hospitals per tal de facilitar la lactància materna a les famílies amb menys mitjans i el repartiment de neveres portàtils a les noves mares per transportar la llet des de casa.

Som Prematurs

Som Prematurs es una associació sense ànim de lucre nascuda amb l'objectiu d'acompanyar les famílies en la carrera de fons que suposa un naixement prematur. Els proporciona un punt de trobada, suport, informació i aprenentatge on se senten escoltats i on poden compartir experiències, resoldre dubtes, escoltar les preocupacions i opinions, i òbviament també compartir els èxits. Actualment, Som Prematurs compta amb delegades en nou hospitals catalans.