L'Ajuntament de Calaf ha fet una planificació per crear un nou espai sociocultural que inclogui l'espai jove, una futura ludoteca, sales d'estudis, l'espai d'alfabetització i la biblioteca municipal en dependències d'un mateix edifici. Però aquest procés contempla deixar d'utilitzar com a biblioteca del poble la de l'Institut Alexandre de Riquer, que actualment està oberta a tota la població i fa les funcions de biblioteca municipal. Un grup al voltant d'aquest equipament ha muntat la Plataforma Salvem la Biblioteca. Aquest espai es troba ara en "fase de disseny", segons ha explicat aquest divendres el mateix Ajuntament. La voluntat seria posar-lo en marxa el mes de març.

Es tracta d'un projecte de centralització de serveis amb l'objectiu de tenr una reducció de la despesa en els comptes municipals de Calaf. L'Ajuntament ha vist com se li generaven noves necessitats a partir de la pandèmia de covid-19. I en aquests context, l'Ajuntament "ha considerat oportú unificar serveis. Actualment". El govern ha explicat que el cost del servei de biblioteca actual és de 37.872,70 euros i amb el futur contracte de gestió es preveu que sigui de 15.000 euros, "el que també suposarà una reducció de costos importants i molt necessaris en la situació actual", han afegit fonts del govern.

Es tracta d'un servei que hauria de funcionar amb una sola persona al seu càrrec. Ara se n'estan redactant les bases "per tal de promoure un model de gestió externalitzada, atès que el consistori cedirà la gestió de l'equipament mitjançant un contracte de prestació de serveis", segons explica el govern municipal..

L'objectiu és construir i consolidar les bases per fer d'un equipament municipal ja en ús, actualment anomenat IMFP (Institut Municipal de Formació Permanet). Aquest equipament de caràcter sociocultural pretén ser, segons el relat muncipal, un lloc de trobada i relació dotat d'infraestructura i recursos per "oferir eines que potenciïn l'autonomia personal i fomentin la implicació de la ciutadania, sense discriminació, en la vida comunitària a través de la participació i la cultura". "Els serveis que s'hi oferiran -segons la idea que en té actualment el govern municipal- seran tenir servei de préstec i presentacions de llibres, muntar-hi exposicions, poder-hi fer reunions i xerrades, organitzar tallers, petites actuacions, i disposar de sales d'estudi i de l'espai jove.

A partir del mes de gener s'adequarà aquest nou espai i entre febrer i març es preveu que l'empresa gestora ja pugui estar prestant els diferents serveis. L'Ajuntament faria funcionar aquest equipament amb la presència d'una sola persona, que en principi no caldria que fos bibliotecària. Busca un perfil més ampli en material d'animació sociocultural. De fet, des del govern local recorden que les persones que hi ha actualment al davant de la biblioteca de l'institut tampoc no són graduades en biblioteconomia. Aquest servei el presta una empresa externa al centre i al mateix ajuntament.

La biblioteca es manté per un acord entre l'institut i l'Ajuntament de Calaf, que es va signar fa uns 25 anys, quan es va tancar la biblioteca de La Caixa. Calaf, per les seves dimensions demogràfiques, ha quedat fora de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona i ha hagut de buscar altres alternatives i subvencions municipals. En la part de trobar el suport econòmic hi han participat els ajuntaments de l'Alta Segarra.

El nou servei que proposa l'Ajuntament tornaria a una obertura al públic de 20 hores setmanals, a les tardes principalment. En els darrers anys, abans de la pandèmia, el de biblioteca de l'institut s'havia ampliat per sobre d'aquestes 20 hores.

La plataforma Salvem la Biblioteca de Calaf ha fet un manifest en el que indica que «tancar la biblioteca de l'institut és una decisió equivocada, potser irreparable, poc respectuosa amb els usuaris i les persones que hi han treballat».

Les mateixes fonts municipals citades han indicat que no es vol tancar, sinó que el que busca és un trasllat i entén que l'Institut mantindrà l'espai com a biblioteca interna. Plataforma i Ajuntament també topen sobre la partició del fons de llibres que caldria per seguir aquest pla.