11 de desembre de 2020
11.12.2020
Regió7

L’aire d’Esparreguera suporta bé el pas dels cotxes durant la pandèmia

Una anàlisi feta per serveis de la Diputació de Barcelona obté registres molt per sota del límit

10.12.2020 | 22:53
L’aire d’Esparreguera suporta bé el pas dels cotxes durant la pandèmia

Un estudi fet a partir de dades recollides per mesuradors en les principals vies urbanes d´Esparreguera estableix que els nivells de concentració de diòxid de nitrogen (NO2) estan per sota, i a força distància, dels valors màxims permesos. Aquesta mesures es van prendre durant el passat mes de juny i juliol, quan a causa de les limitacions de la pandèmia hi va haver una reducció del trànsit.

La mitjana màxima admesa per l´Organització Mundial de la Salut (OMS) per al diòxid de nitrogen és de 40 micrograms. La concentració mitjana dels punts de fons ha estat de 13 micrograms /m3 i la mitjana dels punts de trànsit ha estat de 20 micrograms/m3.

Ahir, Ecologistes en Acció feia públiques unes dades a partir de controls oficials de l´aire, que indicaven que els nivells de NO2 en les principals ciutats espanyoles van caure un 52% durant el primer estat d´alarma respecte als valors mitjans de la dècada anterior. Aquest descens es va reduir al 28% a l´estiu (del 21 de juny a 31 d´agost) i s´ha mantingut en un 29% durant la tardor (setembre i octubre). La reducció dràstica del trànsit «ha provocat una millora sense precedents de la qualitat de l´aire a les ciutats espanyoles, molt per sota dels límits legals i les recomanacions de l´OMS», segons l´informe de l´aquesta entitat.

Els mesos de juny i juliol es van situar a Esparreguera 20 captadors instal·lats a diversos punts del municipi. Els nivells de NO2 detectats són baixos, segons les dades de l´estudi que ha fet la Diputació de Barcelona.

L´Ajuntament esparreguerí ha explicat que, a principis d´any, va sol·licitar a la Gerència de Serveis de Medi Ambient de l´ens provincial la realització d´un estudi per conèixer els nivells de concentració de NO2, per tal d´analitzar la qualitat de l´aire de la vila amb trànsit. S´havia d´haver fet el mes de març, però es va decretar l´estat d´alarma.

El regidor d´Espai Natural, Emmanuel Ortí, ha destacat «els nivells baixos de contaminació atmosfèrica derivada del trànsit rodat, fins i tot en els punts de més concentració, com la carretera».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook