El Penedès ha quedat marcat aquest 2020 per la crisi al sector dels components de l'automoció i el confinament perimetral de la Conca d'Òdena amb l'esclat de la covid-19. Els anuncis de tancament de Saint-Gobain Glass a l'Arboç i de Robert Bosch a Castellet i la Gornal encapçalen una davallada que sacseja diverses companyies. Pel que fa a la pandèmia, la Conca d'Òdena va ser el primer gran focus del coronavirus quan tot just la malaltia es començava a propagar arreu de Catalunya. A nivell vinícola, la pagesia ha estat colpejada per una virulenta plaga de míldiu i la DO Cava ha aprovat la distinció de les zones d'elaboració. En paral·lel, aquest any s'ha condemnat els dos acusats pel crim de la Guàrdia Urbana a 25 i 20 anys de presó.

20 de gener: Una estudiant d'infermeria del Campus Igualada-UDL és expulsada de la Fundació Sanitària Sant Josep, el centre on feia pràctiques, per portar el hijab. La universitat lamenta els fets i es reuneix amb el centre, que finalment decideix actualitzar el seu reglament intern per garantir el dret a l'exercici de la llibertat religiosa.

9 de març: Condemnen a penes de fins a 3 anys i 3 mesos de presó nou membres de la xarxa de tràfic i explotació sexual de dones desmantellada al Baix Penedès el 2009. Les condemnes són fruit d'un acord de conformitat. Hi ha cinc acusats absolts perquè la fiscalia en retira l'acusació. Inicialment els catorze processats s'enfrontaven a més de 1.500 anys de presó.

12 de març: El Govern obliga a confinar els veïns d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena. La situació s'allarga més de tres setmanes i l'Hospital d'Igualada, epicentre del brot, arriba al col·lapse. El confinament perimetral perjudica milers de treballadors que, mentre dura la prohibició, no poden anar a la feina. Tot i les crides del territori per resoldre la situació, aquests treballadors s'estan mesos sense poder cobrar la baixa, fins l'octubre.

3 d'abril: Els municipis costaners del Baix Penedès es blinden per Setmana Santa per evitar l'arribada de visitants amb segona residència en ple confinament. A mitjans de maig, l'Alt Penedès i el Garraf avancen en la desescalada abans que el Baix Llobregat i el Barcelonès, fet que porta Interior i Salut a discrepar sobre les restriccions de mobilitat dins la regió sanitària Metropolitana Sud.

15 d'abril: L'Audiència de Barcelona condemna Rosa Peral i Albert López a 25 i 20 anys de presó pel conegut com a crim de la Guàrdia Urbana. Un jurat popular els va considerar culpables d'un delicte d'assassinat amb traïdora per la mort de l'agent Pedro Rodríguez. El judici, molt mediàtic, va començar el 30 de gener per uns fets del maig del 2017.

9 de maig: La Comissió Territorial d'Urbanisme aprova la creació d'un centre d'esdeveniments eqüestres i del motor a l'antic Autòdrom Terramar de Sant Pere de Ribes. Grups ecologistes i alguns partits polítics s'oposen a aquest projecte privat. El TSJC admet a tràmit una denúncia de Construïm Ribes, Guanyem Sitges i Capgirem Vilanova-CUP que demana anul·lar la modificació urbanística.

3 de juny: El Govern anuncia un macropolígon a la Conca d'Òdena. És el Pla director Urbanístic de la Conca d'Òdena, que ara està en fase de debat al territori, però que ja ha despertat l'oposició dels veïns, que constitueixen plataformes en contra del projecte. També s'hi oposa Unió de Pagesos, que qualifica el pla "d'error", i alguns ajuntaments. D'altres, en canvi, com és el cas del d'Igualada, el consideren necessari per pal·liar la situació de crisi que viu el territori.

8 de juny: Condemnen l'exalcalde de la Bisbal del Penedès Josep Maria Puigibet a 4 anys, 4 mesos i 15 dies d'inhabilitació per a un càrrec públic per un delicte de prevaricació administrativa. L'Audiència de Tarragona considera provat que l'exbatlle d'ERC (2007-2015) va ocultar les actes de les Juntes de Govern a l'oposició "de manera conscient i voluntària" durant cinc anys.

15 de juliol: La DO Cava distingeix les zones d'elaboració Comtats de Barcelona -abraça tot Catalunya-, Valle del Ebro, Altos de Levante i Viñedos de Almendralejo. També diferencia les subzones Valls d'Anoia-Foix, Serra de Mar, Conca del Gaià, Serra de Prades i Pla de Ponent. En paral·lel, crea noves categories: el Cava de Guarda, amb més de 9 mesos d'envelliment, i el de Guarda Superior, amb més de 18.

5 d'agost: El míldiu arrasa les vinyes. Els pagesos de la DO Penedès perden entre un 40 i un 60% de la collita. A la DO Cava, el descens és del 25%, també afectat pels nous límits d'explotació fixats pel Consell Regulador. Les conseqüències de la plaga se sumen a la caiguda de vendes a causa del confinament i a les restriccions a la restauració.

25 d'agost: Més de 600 acomiadats al sector dels components de l'automoció. Saint Gobain a l'Arboç anuncia la supressió de Glass amb 122 afectats, mentre Robert Bosch preveu tancar la planta de Castellet i la Gornal i acomiadar 300 persones. S'hi sumen 43 afectats de Bergé Logística a l'Arboç, mentre a Santa Margarida i els Monjos hi ha 54 acomiadats a Magnetti Marelli i 95 a Alfisa.

29 d'agost: Diversos colles de balls populars de Vilafranca del Penedès provoquen aglomeracions als carrers amb actuacions espontànies durant la Festa Major. Els Mossos d'Esquadra i l'Ajuntament obren una investigació per identificar-ne els responsables, mentre les entitats es desmarquen dels fets i atribueixen les actuacions a decisions individuals dels balladors.

2 d'octubre: La Generalitat intervé les residències de gent gran Calafell Park, Templis Atlantis de Cubelles, El Colomer de la Bisbal del Penedès i Cugat Residencial de Vilanova i la Geltrú per la incidència de la covid-19. En el cas Calafell, el Govern acaba tancant la residència per "greus" mancances assistencials, mentre a Cubelles i la Bisbal es contagien tots els residents.

3 de novembre: El Govern inverteix 15,3 MEUR a Idiada, a Santa Oliva, per al desenvolupament de vehicles connectats i autònoms. Els diners serviran per construir un circuit de proves fins al 2024, fet que podria generar més de 240 llocs de treball directes i indirectes, segons la Generalitat. Es calcula que l'ampliació d'Idiada aportarà un PIB addicional de 12,3 MEUR.

28 de novembre: Condemnen un jove de Vilafranca del Penedès, Adrián Sas, a 3 anys i mig de presó per colpejar la policia durant el primer aniversari de l'1-O a Barcelona. La defensa retreu al Govern que es personi a la causa amb una petició de 5 anys i mig de presó. Centenars de persones protesten contra la sentència en una marxa que acaba amb aldarulls al centre de Vilafranca.