L'observatori de Pujalt ha entrat en un projecte per detectar bòlids. Des de mitjan mes de desembre, segons han comentat fonts del mateix observatori, figuren al programa AlphaSky. És un projecte liderat per Josep Maria Llenas, responsable del Parc Astronòmic de Pujalt, i Albert Borràs, director de l'observatori de Pujalt. L'objectiu és de detectar bòlids, estels fugaços i altres meteors o objectes que passin pel cel de l'Anoia.

Albert Borràs ha explicat que «tot plegat funciona gràcies a una càmera d'alta sensibilitat instal·lada al jardí de l'observatori meteorològic que apunta cap al zenit del cel». I ha afegit que «aquesta càmera permetrà cada nit -sempre que no hi hagi núvols- observar el cel prenent imatges de 30 segons d'exposició cada 30 segons de forma continuada». «Gràcies a això, cada matí es podrà observar a través de la web del projecte la seqüència captada per analitzar-la i trobar-hi possibles deteccions de meteors.

Aquest mateix projecte s'uneix a la xarxa científica espanyola d'investigació de bòlids i meteorits SPMN, www.spmn.uji.es , liderada a Catalunya pel doctor en Astrofísica Josep Maria Trigo. Aquesta xarxa, amb diferents càmeres instal·lades a diferents punts de la península, analitza el pas d'aquests meteors per saber la seva trajectòria, velocitat i possible punt de caiguda, si ha estat així.

AlphaSky també vol ser un projecte de ciència ciutadana. Qualsevol persona pot col·laborar entrant a la web https://observatoridepujalt.cat/allsky, analitzant les imatges enviades i trobant-hi possibles meteors que no hagin estat observats amb anterioritat. Qualsevol persona que hagi observat un bòlid, un estel fugaç de llarga trajectòria, pot entrar a la web esmentada.