Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha adjudicat les obres de construcció d'una nau a l'entorn de l'estació de Martorell Central per conservar i exposar una part del patrimoni històric de la companyia. Es coneixerà com "L'espai de la via mètrica" i serà una exposició de vehicles històrics de la línia Llobregat-Anoia, més d'una vintena de peces preservades per Ferrocarrils que inclou locomotores, cotxes i vagons, segons han explicat fonts de la mateixa empresa. L'exposició de material hauria de ser visitable a partir del 2022.

L'edifici es construirà a l'espai on hi havia hagut els antics tallers de locomotores, al costat de la platja de vies i de l'aparcament de l'estació. Amb una superfície de 2.200 m2, la nau tindrà 106 m de llargada, 21 m d'ample i 8,65 m d'alçada. A l'interior hi haura tres vies de 105 m de longitud. Sobre aquestes vies se situaran els diferents vehicles ferroviaris catalogats com a patrimoni històric.

A més, l'edifici comptarà amb un espai per a petites peces històriques, una sala d'actes, un magatzem i serà visitable a partir de l'any que ve. Per facilitar l'accés de les persones que vulguin visitar l'espai, l'entorn de la nau també s'urbanitzarà i s'integrarà amb la resta d'espais del voltant: s'adequarà una àmplia vorera d'accés a l'edifici amb plantació d'arbrat, enllumenat exterior i creació d'una zona verda de prop de 2.900 m2.

Preservació del material històric

La nova nau que es construirà a Martorell Central se suma als altres espais expositius que Ferrocarrils ha habilitat recentment per preservar els seus vehicles històrics. Així, ha ampliat i condicionat l'espai de "La Cotxera de Rubí", situat davant de l'antiga estació de Rubí de la línia Barcelona-Vallès i on es preserven vuit vehicles històrics d'aquesta línia. Aquest espai serà visitable aquest any.

Pel que fa a la línia Lleida-La Pobla, FGC també disposa de l'espai expositiu "El Moll de la Pobla", on juntament amb l'Ajuntament de La Pobla de Segur s'ha recuperat i habilitat l'hangar i el moll de mercaderies i s'han restaurat i col·locat en un lloc accessible tres peces històriques que ja es trobaven a l'estació: dues grues i una aiguada (grua d'aigua).

"Totes aquestes actuacions tenen una voluntat clara: apropar a la ciutadania el patrimoni històric d'FGC. No només cal preservar aquesta cultura ferroviària, sinó recuperar-la, compartir-la i divulgar-la", segons a explicat Ricard Font, president de la companyia. FGC està treballant en un Pla de Patrimoni, un pla que haurà de definir les actuacions per als propers anys i les estratègies per al període 2020-2030. Font ha afegit que "des de la seva creació, FGC ha seguit una política estructurada i sostinguda en el temps de preservació del seu patrimoni industrial i cultural, i amb aquest pla volem posar-ho de relleu: hem fet un esforç molt important per a recuperar, mantenir i compartir el patrimoni ferroviari, material i immaterial, del nostre país".

​

El condicionament i modernització d'espais de preservació, expositius i d'interpretació és només una de les línies de treball del pla d'FGC, que també treballa en el fet de disposar d'una unitat de tren històrica en estat de circulació a cadascuna de les seves línies i poder fer circulacions comercials amb persones usuàries.

Ferrocarrils ha completat la revisió i rehabilitació tècnica i de seguretat d'un tren preservat de la sèrie 400, construït als anys 40 als Tallers de Sarrià i popularment conegut com "Granota" pel seu característic color verd i els grans fars a la part frontal. Pel que fa a la línia Llobregat-Anoia, FGC treballa en un projecte per revisar i rehabilitar un tren format per quatre cotxes de fusta de finals del segle XIX i principis del XX.