El projecte d'Àngels Chacón era en bona part el projecte de Marc Castells. La proposta del PDeCAT de fer una llista pròpia diferenciada de Junts x Catalunya va fracassar a les urnes. Va ser un mal dia per a Castells per la frustació en el projecte nacional, però també perquè a Igualada i a la comarca van imposar-se les seves forces rivals.

Castells ha mantingut en els darrers anys un pols amb ERC, a qui ha vist com el rival a combatre. Però ahir a Igualada es va imposar la part de l'antiga formació que ha seguit Carles Puigdemont (Junts) i el seu lideratge va aconseguir arreplegar, només, un 9,40% dels vots. És un percentatge molt superior a l'aconseguit a Catalunya, però va situar el PDeCAT dels igualadins en quarta posició, darrere de Junts, ERC i PSC. I a la comarca va baixar fins a la sisena posició en el rànquing de partits, darrere de la CUP i de Vox. En aquest cas, ERC i Junts s'intercanvien papers, i els republicans dominen en la suma de vots de tots els municipis anoiencs.

A Castells, amb qui ahir aquest mitjà no va poder parlar, se la situat darrere dels pactes amb el PSC a la Diputació de Barcelona, al Consell Comarcal de l'Anoia i a diferents municipis de la comarca, com a Vilanova del Camí, Piera i Masquefa. A Igualada, Castells ha pactat sovint amb els grups que uneix socialistes i comuns, Igualada Som-hi.

David Prat, regidor d'ERC a Igualada, destacava anit que el resultat a Igualada era similar al que la formació republicana havia obtingut a municipis com ara Vilafranca, Manresa, Olot i Sitges. I destacava el valor que manté ERC com a força política i l'independentisme com a corrent majoritari. «Estem molt satisfets perquè veiem que som una opció que se'ns té en compte.

David Alquézar, que també figurava a la llista d'ERC per entrar al Parlament (tot i que no ha sortit elegit), relacionava la victòria a la comarca amb el fet que els republicans tinguin 17 de les alcaldies i siguin la primera força a nivell municipal.

Per a Alquézar, la llista del PDeCAT i el trencament amb Junts x Cat era una oposta de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, de qui va dir que «és un polític embogit que identifica el mal amb ERC». Per al dirigent republicà, «els ciutadans li han passat factura».

Entre els socialistes també hi havia satisfacció pel resultat. Jordi Riba, que serà diputat, destacava que «estem molt a prop de les altres forces» que encapçalen els resultats. I afegia que hi ha hagut un increment «important» de vots que considera que caldrà respondre amb «responsabilitat».

Marc Castells es va fer seves les paraules de Chacón admetent la derrota i anunciant un camí de llarg recorregut per encarar el futur. La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, deia que «no podem estar contents. No hem assolit l'objectiu d'entrar al Parlament». Tot i que des del PDeCAT es defensa que tenen una àmplia representació als ajuntaments i que tenen grup al Congrés de Diputats, el fet de no haver aconseguit cap diputat al Parlament els ha deixat sense representació.

La jornada electoral va transcórrer amb normalitat. Tots els col·legis electorals d'Igualada van constituït a les 9 del matí. Hi havia prop de 400 persones de la comarca de l'Anoia que els havia tocat formar part d'una mesa electoral i havien presentat al·legacions per no ser-hi, però amb tot es van obrir totes les taules.

Des de primera hora es va veure que hi havia poca gent a les taules, al mati provocat també per la pluja de primera hora. A Igualada les novetats pel que fa la ubicació dels col·legis electorals han estat importants i això ha fet que provoqués certa confusió en el moment d'entrar, sobretot en llocs on es va concentrar diferents col·legis i meses electorals en un sol edifici com és el cas de l'edifici Escorxador (Carrer Germanes Castells, 26), on aquest any s'hi va concentrar l'Eecola Àuria i la residència Pare Vilaseca.

En total, el mapa electoral d'Igualada d'enguany es divideix en 22 col·legis i 45 meses electorals.