Més de 70 municipis s'han unit en l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP) amb la voluntat "d'impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica" i "desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible". L'entitat farà també una tasca d'assessorament als municipis que tinguin aquests mateixos interessos. En el neixement de l'entitat, que ha tingut lloc aquest dimarts, hi han participat 74 municipis i 4 entitats. Un d'aquests és el municipi anoienc d'Argençola.

La presidència de l'AMEP correspondrà a l'Ajuntament de Terrassa, i l'ocuparà el regidor d'Urbanisme, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, que és la persona designada pel Ple municipal per representar l'Ajuntament a l'AMEP. La vicepresidència recau en l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijoan; la secretaria, en el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, i la tresoreria en la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofre.

La Comissió Executiva de l'Associació es complementa amb diverses vocalies i un grup motor de municipis i entitats que impulsaran el Pla d'actuació: L'Associació de Micropobles de Catalunya, l'Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres, Lleida, Tarragona, Girona, Sant Cugat del Vallès, Ripollet, El Prat de Llobregat, Santa Perpètua, Senan i Lladurs.

Durant l'any 2020 s'han desenvolupat els treballs reparatoris per a la seva creació, impulsant-la des de diversos municipis amb la coordinació del municipi de Terrassa. Fonts de l'Ajuntament d'Argençola han explicat que "el primer pas va ser elaborar un protocol per regular el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i 2 entitats que van rubricar el document el juliol de 2020, entre els quals figuraven els de les quatre capitals catalanes, on es recollia crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l'energia. Durant el segon semestre de 2020, els plens municipals dels ajuntaments adherits van aprovar els estatuts de l'AMEP".

L'AMEP és una associació sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat jurídica d'àmbit territorial català.

Pla d'actuació, pressupost i quotes per 2021

Les quatre línies estratègiques definides en el pla d'actuació passen per impulsar la gestió administrativa de l'entitat; definir el seu model de governança; promoure la incorporació de més municipis i entitats, com també la difusió de l'AMEP entre la ciutadania, els agents socials econòmics i les administracions per generar un debat públic sobre la transició energètica i, en particular, sobre la regulació, la titularitat i la gestió de la xarxa de distribució de l'electricitat.

El pressupost serà de caràcter anual, coincidint amb l'any natural, llevat d'aquest 2021 en què començarà el dia de l'acte de constitució. Els municipis i entitats participants contribuiran amb quotes ordinàries, fixades en funció del nombre d'habitants i que oscil·laran entre un mínim de 150 euros i un màxim de 15.000 euros.