Nou hospitals comarcals de tot Catalunya s'han adherit a la donació de l'excedent de fàrmacs de la covid-19 que va iniciar la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM). Els centres han participat en la donació de 53.915 fàrmacs antiretrovirals i antimalàrics. A l'hhospital de Martorell s'hi han afegit l'Hospital Sant Joan de Deu de Manresa, el Consorci Sanitari de l'Alt Penedès que inclou l'Hospital de Vilafranca i l'Hospital dels Camils, l'Hospital Municipal de Badalona, la Fundació Hospital de l'Esperit Sant, l'Hospital General de Granollers, els Serveis de Salut Integrats Baix Empordà i el Consorci Sanitari Integral amb l'Hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi i l'Hospital Dos de Maig a Barcelona.

Després de la primera onada de la covid-19, la FHSJDM, com altres centres hospitalaris a tot Catalunya, es va trobar amb uns estocs sobredimensionats de comprimits antiretrovirals i per tractar la malària, ja que en un inici alguns estudis apuntaven que aquests fàrmacs podrien ser efectius contra el coronavirus. Però altres assajos clínics posteriors van descartar aquest tractament, que no aportava millores al pacient, per altres.

En aquell punt, quan l'evolució per al tractament de la covid-19 va anar cap a una altra via, la doctora Marta Martí Navarro, cap del Servei de Farmàcia de la FHSJDM, va liderar la iniciativa de pensar en altres usos per a aquells fàrmacs. "Des de la FHSJDM vam creure convenient buscar una alternativa d'ús per a tots aquests fàrmacs i ens vam posar en marxa per trobar-hi una sortida", indica Martí. I afegeix que "primer ho vam plantejar com un tema local, però ràpidament vam veure que calia fer una acció més global, ja que, com en el nostre centre, havia passat el mateix arreu del territori".

A partir de llavors es va fer una crida a tots els hospitals comarcals per fer una donació conjunta i així unir esforços. "La rebuda de la iniciativa ha estat molt bona, i hem aconseguit que hi participin, fins avui, deu hospitals comarcals catalans. Esperem que ben aviat més centres s'hi adhereixin", ha afegit Martí.

La donació d'aquest excedent de fàrmacs està destinada a organitzacions que treballin en zones on l'ús de la hidroxicloroquina per a la malària i el lopinavir/ritonavir per al VIH puguin ser de gran ajuda. L'entitat receptora d'aquest enviament serà l'Associació SOS Psicosis, que treballa amb centres sanitaris de Filipines. Així doncs, la medicació es distribuirà per centres hospitalaris de Cebu i Manila.

Marta Martí ha explicat que "la donació és molt complexa. Hauríem volgut diversificar-la més i que arribés a altres entitats que podien necessitar aquest tipus de fàrmac, però el procediment no és fàcil i, de moment, no ha estat possible".

El projecte resta obert, ja que hi ha altres centres hospitalaris a Catalunya i arreu de l'Estat que han mostrat interès per la iniciativa de la FHSJDM, i s'espera que en un futur es facin altres donacions, segons ha explicat els impulsors del projecte.