18 de març de 2021
18.03.2021
Regió7

Els veïns dels Hostalets de Pierola voten sobre l'ampliació de l'abocador

El govern local afirma que els resultats de la consulta convocada per diumenge tindran un valor vinculant

17.03.2021 | 23:36
Els veïns dels Hostalets de Pierola voten sobre l'ampliació de l'abocador

L'Ajuntament dels Hostalets de Pierola (Anoia) ha convocat una consulta popular per al diumenge 21 de març perquè els veïns puguin decidir si estan a favor o en contra de l'ampliació de l'abocador de Can Mata. Estan cridats a votar els veïns majors de 16 anys i, segons ha explicat l'alcalde, Gerard Parcerisas, ni que la llei no permeti que la consulta sigui vinculant, respectaran el resultat que surti. Actualment, a l'abocador li queden uns 3 anys de vida útil i, si s'aprova l'ampliació, tindria uns 8 anys més de trajectòria. La consulta és clau, ja que és l'Ajuntament qui té la potestat per canviar la qualificació del sòl. Es dona el cas que més del 50% dels ingressos municipals provenen de l'activitat de l'abocador i de l'Ecoparc-4.

L'abocador de Can Mata va començar a funcionar clandestinament a principi dels anys 70 i, l'octubre del 1985, l'Ajuntament dels Hostalets de Pierola el va legalitzar i li va concedir la llicència d'activitats classificades per a residus sòlids urbans.

L'empresa Cespa –filial de Ferrovial– és l'encarregada de gestionar l'equipament, i l'ampliació que es vol demanar seria d'unes 20 hectàrees, de les quals 14,5 serien estrictament per al dipòsit controlat i unes 5 per a zones auxiliars, com ara els vials d'accés. El nou projecte suposaria la instal·lació de quatre noves cel·les, que tindrien un volum aproximat de 5,5 milions de tones. Si s'accepta l'ampliació, es calcula que la vida útil de les instal·lacions s'allargaria vuit anys més.

Davant de la voluntat de l'empresa d'ampliar les instal·lacions i, per tant, d'allargar la via útil de l'abocador, l'Ajuntament dels Hostalets de Pierola ha decidit fer una consulta popular perquè els veïns puguin dir-hi la seva. De fet, l'alcalde del municipi, Gerard Parcerisas, explica que tant ERC com Junts, que són socis de govern, ja portaven al programa electoral aquest punt i, per tant, «estem fent allò que vam dir que faríem». «Qualsevol ampliació del dipòsit o aspecte que fos transcendental en el si del municipi vam decidir que passaria per consulta o votació», aclareix.

Com la consulta de Santpedor

La votació s'ha organitzat en el marc de la Llei 10/2014 sobre consultes populars no referendàries i, malgrat que la normativa no permet que sigui vinculant, el batlle deixa clar que respectaran els resultats. «La força que li volem donar és que sigui 100% vinculant», afirma.

El consistori s'ha emmirallat en la consulta que es va dur a terme a Santpedor, impulsada per l'Ajuntament, sobre mantenir o no la festa de les vaquetes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook