Calaf ha completat el projecte de consolidació de l'ermita de Sant Sebastià, una edificació construïda a finals del segle XVII com agraïment de la població al sant per haver intercedit davant l'epidèmia de pesta bubònica que va patir la vila l'any 1651. La intervenció l'ha portada a terme el Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona.

Les obres realitzades han comportat el reforç del conjunt de l'estructura, el drenatge del perímetre del temple per evitar filtracions d'aigua i la recuperació de la traça original de la coberta. Aquesta darrera actuació va posar en evidència i ressaltar les diferents fases constructives de l'edifici, es a dir, la nau, l'absis i la sagristia, fet que facilita la lectura arquitectònica del conjunt.

A l'interior, la intervenció s'ha centrat en l'absis, del que se n'ha consolidat la volta ceràmica, se n'han rejuntat els paraments amb morter de calç i s'ha dotat l'espai d'una nova il·luminació de caràcter escènic i energèticament més eficient.

L'obra va ser adjudicada a finals de l'any 2019 per l'Ajuntament de Calaf, amb un cost total de 69.000 euros i ha estat dirigida pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, el qual n'havia redactat el projecte i l'estudi estructural. En aquesta ermita, a finals del segle XIX s'hi van fer reformes que van afectar la volta i la capçalera del temple i l'interior es va reparar després de la Guerra Civil Espanyola. L'ermita es va convertir en un lloc de peregrinació dels vilatans i des del 1692 s'hi celebra un aplec anual el dia 1 de maig.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 8 (treball digne i creixement econòmic) i 11 (ciutats i comunitats sostenibles). Els 17 ODS van ser proclamats per l'Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l'agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n'assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d'acord amb aquests ODS.