El Consell d'Alcaldes de l'Anoia s'ha posicionat en contra de l'actual model de planificació dels parcs eòlics i solars i han mostrat el seu «rotund rebuig» a la manera en què s'estan plantejant. En aquest sentit, exigeixen que s'escolti la veu del territori en futures implantacions d'energies renovables i anuncien que faran arribar les seves reivindicacions a les administracions superiors. «Tot i que des de l'Anoia es comparteixen els compromisos de lluita contra el canvi climàtic i de transició cap a les energies renovables, es demana consensuar les possibles ubicacions i implantacions per no malmetre d'una manera irrecuperable el paisatge, l'economia i l'estil de vida, així com també el patrimoni natural, agrícola i cultural», apunten.

A través d'un comunicat, els batlles recorden que hi ha alternatives al desplegament de parcs fotovoltaics en sòl agrícola, com ara la instal·lació en sòl industrial, en cobertes de naus, en parcel·les amb menys impacte mediambiental, als laterals i la mitjana de les grans carreteres o, fins i tot, en equipaments i serveis públics ja existents.

Els electes assistents, representants de diferents forces polítiques, han coincidit a destacar la preocupació perquè en un futur proper despleguin instal·lacions fotovoltaiques o eòliques sense el vist-i-plau dels més directament afectats, com són els habitants del territori i els consistoris que els representen. Per això, es demana aquest consens.

Alcaldes de municipis com Rubió, Argençola, Sant Martí de Tous, Vallbona d'Anoia i Jorba han expressat la seva inquietud per com s'està plantejant ara mateix aquesta qüestió. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha explicitat també el ple suport de la capital a les reivindicacions de tots els municipis ja que, malgrat la ciutat sigui probablement la menys afectada per aquestes implantacions en el seu terme municipal, sí que es comparteix el neguit per l'impacte futur d'aquestes actuacions a la comarca. El president del Consell, Xavier Boquete, ha avançat també la voluntat de treballar un estudi tècnic d'alternatives, de la mà del consistori igualadí, que ajudi a replantejar i a fer aquestes actuacions el menys lesives possible. També es recorda que hi ha alternatives al desplegament de parcs fotovoltaics en sòl agrícola amb menys impacte ambiental.