El 25 de maig és la data triada per l'Ajuntament de Calaf per realitzar el canvi en el model de recollida de residus, amb la implantació del nou sistema porta a porta. La implantació del nou model comportarà la desaparició de la majoria de contenidors del municipi. Així doncs, únicament es mantindran al carrer els contenidors de vidre, roba i olis vegetals.

Les altres fraccions (envasos, paper i cartró, orgànica i resta) es recolliran als portals dels habitatges i s'hauran de lliurar per part de la ciutadania dins d'uns cubells que prèviament repartirà el consistori municipal.

L'Ajuntament ha informat que al llarg d'aquest mes de maig es realitzaran diferents accions de comunicació per als veïns de la població per donar a conèixer tots els detalls de l'operatiu. Recentment s'ha enviat una carta a tots els habitatges i activitats econòmiques de la vila, i aquesta setmana es posen en marxa les xerrades informatives.

Així mateix, es durà a terme el repartiment dels materials del porta a porta. També es faran accions de comunicació a través de les xarxes i mitjans digitals al llarg de tot maig.

El consistori calafí argumenta que la recollida de residus porta a porta «és un model de recollida contrastat, implantat a més de 200 municipis de Catalunya i que garanteix els millors percentatges de recollida selectiva». Amb aquest canvi, «l'Ajuntament vol assolir els objectius europeus de recollida selectiva de residus i posicionar Calaf com un municipi referent en sostenibilitat i medi ambient». La majoria de municipi que han introduïnt aquest model han situat els seus nivells de recollida selectiva per damunt del 70% de la brossa que generen. En les últimes dades de l'Agència Catalana de Residus, corresponents al 2019. el municipi presentava un índex del 48,7%. És a dir, menys de la meitat de la brossa que genera es canalitza correctament pels canals de la recollida selectiva, mentre que una mica més de la meitat va a parar al rebuig general, és a dir, a l'abocador.