La Regió Sanitària de la Catalunya Central ha instal·lat a Vilanova del Camí el desè mòdul de reforç a l’atenció primària, i que es preveu que es pugui posar en funcionament els propers dies tant bon punt s’hagi equipat. De fet, hores d’ara ja n’hi ha en marxa vuit dels catorze previstos, després que ja s’ha pogut estrenar el de Sant Joan de Vilatorrada, que s’afegeix als de Puig-reig, Vic, Igualada, Moià, Calaf, Santa Margarida de Montbui, i Sant Fruitós de Bages. A banda del de Vilanova, també quedaran pendents de posar en marxa els de Torelló, Navarcles, Santpedor, Sallent i Gironella.

Es tracta d’uns mòduls situats en espais municipals o bé de titularitat del departament, i ara per ara es treballa amb la idea que la seva permanència sigui d’entre dos i quatre anys, en funció de les necessitats de cada centre.

La instal·lació de cada un d’aquests mòduls comporta l’ús d’una grua amb peces prefabricades portàtils que es posen el mateix dia al costat del CAP, però abans que puguin ser operatius s’han de fer les pertinents connexions de subministraments i s’han d’equipar amb el mobiliari. Es tracta d’espais annexos al CAP amb l’objectiu de desenvolupar activitat covid i no covid en circuits diferenciats per poder atendre els casos sospitosos sense coincidència d’espais. El desplegament s’emmarca en el Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i vol millorar l’accessibilitat i els processos, com també augmentar la resolució i atendre bé la cronicitat.

Els mòduls que s’han instal·lat fins ara són el model L, de 45 metres quadrats coberts i 15 metres quadrats més en forma de pèrgola a l’exterior, que farà les funcions d’espai d’espera. A l’interior hi ha un espai d’atenció per a pacients amb problemes respiratoris, dues unitats per poder fer les proves PCR, i també un d’atenció al pacient. Els nous mòduls disposaran de l’equipament mèdic necessari i també del mobiliari que permeti fer les funcions previstes, de manera que la posta en marxa de cadascun dels mòduls és d’entre dues i tres setmanes.