L’Ajuntament d’Igualada ha retornat en els últims deu anys un total de 22 milions d’euros de deute, i ha passat dels 58.700.383,33 euros que devia l’any 2012 als 36.583.905.55 euros actuals. Això suposa una reducció del 37,4% del total del deute en la darrera dècada.

L’alcalde de la ciutat, Marc Castells, ha presentat aquestes dades en la darrera compareixença setmanal davant la premsa. Durant la presentació, Castells va voler destacar el fet que «governar no només vol dir fer coses, sinó també resoldre el desgavell econòmic i financer que vam heretar ara fa deu anys» en la seva arribada al consistori. Castells va recordar, a més, que a aquesta xifra «cal afegir 6 milions més d’interessos generats per aquest deute que l’equip de govern va trobar-se i que també s’han hagut de retornar».

En la mateixa compareixença, l’alcalde d’Igualada va explicar que «ens vam trobar un ajuntament que tenia tots els indicadors econòmics en vermell i ara podem dir que els tenim tots en verd», tenint en compte que «estem per sota de la ràtio del 75% d’endeutament». Concretament, l’Ajuntament d’Igualada ara se situa en el 63% d’endeutament, va dir, i va voler recordar que aquesta dada « és la que marca estar, o no, tutelats per la Generalitat i l’Estat».

En la presentació d’aquestes xifres l’alcalde d’Igualada va voler destacar el fet que «aquest govern hagi aconseguit aquest descens sense aturar la ciutat, s’han fet inversions necessàries per a Igualada com el Campus Salut, el nou Centre Cívic Nord, la propera promoció d’habitatges de PIMHA, les obres d’accessibilitat en passos de vianants i voreres, i també les millores en l’espai públic, per citar-ne algunes».

Amb la reducció d’aquest deute i en el context actual, «considerem la possibilitat que en els propers pressupostos podrem treballar en la moderació fiscal de l’IBI», va apuntar Castells. En aquest sentit, va dir que, tenint en compte «que el retorn del deute s’ha fet correctament, ara hem de retornar als ciutadans una part del seu esforç».