Una exposició produïda des del Museu de la Pell d’Igualada presenta el passat i present del barri del Rec, des que era una zona agrícola fins a la situació actual passant pel passant i present industrial. «Mitjançant una instal·lació artística i vivencial, es podrà descobrir, a través de fotografies, audiovisuals i altres formats expositius, la recuperació patrimonial d’aquestes fàbriques i les noves activitats que hi tenen lloc», segons expliquen fonts del museu. El comissari de l’exposició és Roger Mula, que han treballar en col·laboració amb diversos agents que conviuen al barri del Rec.

Aquesta exposició es podrà veure al Museu de la Pell fins al 26 de setembre i es complementarà amb activitats. La setmana de Festa Major es faran visites comentades a l’exposició i rutes guiades pel barri on es podrà conèixer i visitar l’interior d’alguns dels espais recuperats.

El barri del Rec d’Igualada ha viscut diverses transformacions al llarg de la història. Inicialment agrari al segle XII, reconvertit en industrial al segle XVIII, forma un valuós conjunt patrimonial i arquitectònic. Un paisatge urbà únic.

Al segle XXI, diverses persones, col·lectius i entitats s’han anat instal·lant al barri, seduïts pel seu potencial. Han recuperat i rehabilitat algunes de les velles fàbriques desocupades i han incorporat noves activitats al barri vinculades a la cultura, el disseny, l’art, la tecnologia o la gastronomia, que conviuen amb la indústria tradicional, petits tallers d’oficis artesanals i habitatges en certes zones.

Per a l’exposició, del conjunt del Rec se n’ha dit districte cultural. «Un districte per al segle XXI -que segons els orgzanitzadors de la mostra pot tenir «un sentIt semblant al d’alguns dels vells barris industrials d’arreu del món que han estat objecte de transformacions similars». Les rehabilitacions que s’han fet fins ara al Rec tenen en compte el passat del barri i de cada espai.