Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un clan familiar a Badalona que extorquia veïns i els feia fora dels seus habitatges per després instal·lar-hi plantacions de marihuana. L’operatiu policial ha acabat amb 15 detinguts, tres dels quals han ingressat a presó i a set més se’ls ha imposat una ordre d’allunyament de les víctimes.

En l’operació també s’han fet 15 entrades a pisos de Badalona i Barcelona i a una casa de Piera, en la qual hi havia una de les nou plantacions de marihuana que s’han localitzat al grup. La investigació es va iniciar a final del 2020 i va culminar fa quatre dies, el 20 de juliol. Segons els Mossos d’Esquadra, les víctimes de l’extorsió podran recuperar les seves propietats i tornar als habitatges.

El grup aconseguia de manera il·lícita quedar-se amb pisos dels veïns, que després utilitzaven per instal·lar plantacions de marihuana indoor. Les detencions es produeixen arran d’una complexa investigació iniciada el setembre del 2020 a partir d’una denúncia rebuda a la comissaria de Badalona en què una família exposava que s’havia hagut d’exiliar del seu barri forçada per les constants amenaces del clan familiar.

La Unitat d’Investigació Badalona dels Mossos d’Esquadra va aconseguir noves denúncies en què les víctimes relataven fets similars. El clan acusava les víctimes de tenir un deute amb ells que era fals i, sota aquest pretext, els amenaçava greument i els intimidava. Per fer-ho, aprofitaven la seva superioritat numèrica i la seva reputació de gent violenta. En acabat, exigia la cessió del pis a la família per tal de saldar el presumpte deute, motiu pel qual les víctimes es veien obligades a abandonar el seu lloc de residència i emprendre un exili forçós per por a les represàlies.

Davant la gravetat dels fets, es va iniciar una investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció 2 de Badalona. Els investigadors van identificar els integrants del clan i van aconseguir indicis de la seva participació en els fets delictius descrits per les víctimes. A més, van descobrir que els integrants d’aquest entramat delictiu empraven aquests immobles sostrets per instal·lar-hi plantacions indoor de marihuana. Amb aquesta activitat, els membres del grup obtenien els ingressos econòmics més rellevants.

Durant aquesta primera fase de l’operació, els investigadors van fer quatre detencions i es van fer cinc entrades a pisos. Finalment, el dia 20 de juliol passat es va culminar la investigació.