Dijous 9 de setembre es durà a terme l’Acte Institucional de la Diada Nacional de Catalunya a Igualada. L’acte s’iniciarà a les set del vespre a la Plaça de l’Ajuntament amb la hissada de la senyera a càrrec de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, acompanyat del conferenciant d’aquest any, Josep Cruanyes. Seguidament una representació del Cor Exaudio interpretarà l’Himne Nacional de Catalunya.

A 2/4 de 8 del vesrpe, l’acte es traslladarà al Teatre Municipal de l’Ateneu Igualadí on l’advocat i historiador, Josep Cruanyes Tor, pronunciarà una conferència amb el títol de «Catalunya. Lluita política, repressió i solidaritat».

Nascut al Masnou l’any 1952, Josep Cruanyes ha sigut un dels principals promotors del retorn de la documentació confiscada per la dictadura franquista a Catalunya, tant a través de la Comissió de la Dignitat com amb la publicació del llibre Els papers de Salamanca. L’espoliació del patrimoni documental de Catalunya (1938-1939). El 2006 va rebre el Premi Nacional Joan Coromines. El 2018 fou elegit vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana i va rebre la Creu de Sant Jordi «per la seva valuosa contribució a la defensa dels drets lingüístics del català» . President de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics i membre de la Comissió de Llengua Catalana del Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya. Actualment és també el president de la Caixa de Solidaritat.

L’aforament del teatre és limitat a causa de la normativa Covid. Per assistir-hi cal obtenir una invitació al web www.tiquetsigualada.cat.