El grup municipal d’Igualada Som-hi (PSC - Comuns - Igualada Oberta), principal avalador del pressupost que va aprovar el govern de la ciutat per al 2021, exigeix per al 2022 que els comptes municipals reflecteixin descomptes a l'IBI per aquelles famílies que instal·lín energia solar a la teulada de casa seva i, també, que s'amplïi l'illa de vianants del centre de la ciutat per "afavorir la mobilitat verda i el comerç". Junts x Igualada governa en minoria i necessita del suport d'alguna força política per tenir la majoria suficient en la votació i, fins ara, Som-hi havien estat els seus socis sense arribar a formalitzar cap pacte.

Joridi Quadras, portaveu de Som-hi, considera que “si el govern de Junts vol tirar endavant el Pressupost i Ordenances Fiscals pel 2022 ha de saber cedir”. El mateix regidor ha explicat que el govern ha començat a traslladar el detall del Pressupost a diversos grups polítics perquè vol portar-lo a votació aquest setembre i des de la formació progressista marquen diferents condicions.

Cuadras proposa que el govern incorpori a les ordenances fiscals del proper any la bonificació de l’IBI per la instal·lació de plaques fotovoltaiques a habitatges i blocs de pisos: “En un context de lluita contra l’emergència climàtica, amb aquesta mesura afavoriríem el consum d’energia verda a la nostra ciutat. Igualada va tard en molts temes per la manca d’ambició del govern de Junts i en aquest també. Són moltes les ciutats de Catalunya que bonifiquen l’IBI durant uns anys per la instal·lació de plaques fotovoltaiques i Igualada no ha mogut ni un dit”.

De la mateixa manera, Igualada Som-hi considera indispensable ampliar l’illa de vianants del centre de la ciutat per afavorir la mobilitat verda i el comerç. I planteja la pacificació amb plataforma única del carrer d’Òdena des del passeig fins a la Rambla perquè pugui convertir-se en un eix com el de Sant Magí amb espai per a passejar i comprar: “És el que estan fent totes les ciutats del país, crear espais de vianants i de comerç per tenir un centre viu". "El carrer d’Òdena, sempre garantint l’accés a les veïnes i veïns i a les persones amb dificultats de mobilitat, és el vial que completaria l’illa de vianants del centre de la nostra ciutat”, afegeix Cuadras.

A banda dels ajust a l'energia fotovoltaica i la creació de la zona de vianants al carrer Òdena, la formació posa sobre de la taula la necessitat de crear una Oficina d’Ajuda per fer Tràmits Virtuals. És una demanda que Som-hi ja ha plantejat anteriorrment, però que l'alcale Marc Castells no ha atès, de moment. Cuadras explica que “detectem que és una necessitat entre moltes ciutadans que han de fer tràmits virtuals, però que no disposen de les eines o els coneixements informàtics per fer-ho"i indica que "no pot ser que tots ens omplim la boca de la importància del pas cap a l’administració electrònica, però que això vulgui dir deixar a l’estacada un munt de gent”. Igualada Som-hi insisteix en que “cal oferir una eina de suport i la manera de fer-ho és amb l’Oficina que proposem que es creï”.

En l’àmbit de barris i esportiu, Jordi Cuadras reclama que el camp de futbol del parc de Valldaura a Fàtima, sigui de gespa. “La situació al camp de terra és insostenible i dificulta el desenvolupament normal de l’activitat. És el moment de col·locar gespa artificial i fer que tingui les mateixes condicions que la resta d’equipaments esportius de futbol de la ciutat. És una oportunitat per augmentar molt més l’activitat en aquesta instal·lació i que els clubs de futbol el puguin fer servir el màxim d’hores possibles, tot creant una xarxa de camps de futbol de gespa amb els dos de les Comes i el que proposem per Fàtima”.

Aquests pressupostos que voldria Igualada Som-hi també haurien d'incloure “millores de manteniment, neteja i vigilància policial als barris". "Això no pot ser i cal que el govern es posi les piles per dignificar totes les zones de la ciutat sense excepcions”, ha afegit.

Cuadras considera que “si el govern de Marc Castells vol portar a votació el Pressupost 2022 aquest mes de setembre, els terminis són molt ajustats a no sé que vulgui arribar al Ple amb un Pressupost sense cap incorporació de l’oposició i ho aprofiti per fer-se la víctima pensant ja en les eleccions municipals del 2023. Nosaltres no pensem en les eleccions, sinó que pensem en ser útils a la ciutadania i li demanem que s’arremangui i escolti”.