L’aeròdrom d’Igualada-Òdena es prepara per acollir el proper dissabte 2 d’octubre una nova jornada de l'aviació adaptada en la que hi prendran part més de cent persones amb algun tipus de discapacitat, els seus acompanyants i el públic que vulgui assistir-hi. Es tracta d'un dia on les persones amb alguna discapacitat podran volar en avionetes, ultralleugers, trikes, autogirs i vols a vela. La intenció és que aquetes persones que sovint troben dificultats per poder volar, tinguin una oportunitat de fer-ho en els petits aparells ultralleugers adaptats.

La Jornada d’Aviació Adaptada té l’objectiu d’apropar el món de l’aviació al món de la discapacitat i aconseguir que les persones amb alguna discapacitat puguin "gaudir del plaer de volar sense obstacles, voreres i gaudir del paisatge a vista d’ocell". L’entitat organitzadora, Aviació Adaptada, lluita "per una accessibilitat universal on tothom pugui tenir les mateixes oportunitats i sobretot que les persones amb discapacitat puguin gaudir de les mateixes oportunitats dintre del mon de l’esport i de l’oci, vivint noves sensacions i empoderant-les", segons han explicat els organitzadors.

La jornada començarà a les deu del matí i acabarà a les sis de la tarda, durant tot aquest temps, està previst que un total de 100 persones amb alguna discapacitat s’enlairin. En total es calcula que es faran unes 200 maniobres de vol a l’aeròdrom d’Igualada-Òdena. Tot i que, tots els avions no estaran adaptats, es treballarà amb voluntariat especialitzat per poder facilitar l’accés als aparells de les persones amb discapacitat. Les persones que hi vulguin participar, tant fent voluntariat com persones amb discapacitat, s'han d'inscriure a la jornada a través de la web www.aviacioadaptada.cat

L’organització posa a disposició de tothom el servei gratuït d’autobusos adaptats, uns que faran el trajecte des de Barcelona i un que estarà tot el dia recollint persones des de l’estació

de tren i des de diferents punts d’Igualada fins a l’aeròdrom. L'empresa Transports Masats ofereix el transport, amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Anoia.

La projecció d’un aeròdrom per l’aviació adaptada

Amb aquest projecte, l’aeròdrom d’Igualada-Òdena dibuixa un nou nínxol d’activitat: l’aviació adaptada, que es veu com una oportunitat de negoci i desenvolupament econòmic per al territori a l’hora que posa en valor la sensibilització pel món de la discapacitat. Algunes de les empreses aeronàutiques instal·lades a l’aeròdrom han començat a desenvolupar el seu projecte de negoci al voltant d’aquest model. Així, per exemple, la nova escola de vol per a persones amb discapacitat del Club Esportiu de Las Sillas Voladoras està a punt d’arrancar, i escoles com Aircatfly ja tenen disponibles ultralleugers adaptats per a ser pilotats per persones amb mobilitat reduïda, entre altres iniciatives.

En aquest afany de millorar l’accessibilitat de l’aviació i difondre-la més enllà de les nostres fronteres, la tasca de l’entitat està donant els seus primers fruits a nivell internacional, segons asseguren fonts de l'organització. Enguany, la jornada comptarà amb la participació del pilot i bioquímic Philippe Carette, col·laborador de la Universitat d’Enginyeria Aeronàutica i Aeroespacial de Toulousse ISAE-SUPAERO, on està liderant un projecte d’adaptació universal desenvolupant un exoesquelet que serà capaç de moure les cames de persones sense mobilitat per a pilotar avions. Carette, que es mou en cadira de rodes, arribarà volant des de França amb el seu avió MCR4S de quatre places amb una adaptació dissenyada per ell mateix.

Un projecte solidari

L’activitat és una iniciativa de l’associació Aviació Adaptada i compta amb la col·laboració estreta de l’Ajuntament d’Igualada, l’Ajuntament d’Òdena, el Consell Comarcal de l’Anoia, la Diputació de Barcelona, Aeroports de Catalunya, Federació Aèria Catalana i el grup Àuria. Hi haurà més de 100 persones voluntàries que faran possible que la jornada es pugui realitzar, entre els quals fisioterapeutes, pilots, controladors aeris, psicòlegs i persones anònimes que realitzaran tasques de suport logístic a la zona del bar, pàrquing, tallers o muntatge. També hi ha empreeses de la comarca involucrades.