FirAnoia obre portes aquest divendres, però perd l'acte d'inauguració. Els dos polítics convidats a presidir la passejada inaugural pels estands, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i la consellera de Presidència, la santpedorenca Laura Vilagrà, han aunciat aquest matí que suspenien la seva agenda davant la situació de detenció per la policia i la judicatura italiana de Carles Puigdemont, requerit per la justícia espanyola arran dels fets del 2017. La Generalitat i la cúpula dels partits polítics catalans han suspès, de fet, tota l'agenda de les seves principals figures pendents de l'evolució de la detenció i de la declaració de Puigdemont davant la justícia italiana a l'illa de Sardenya.

Fonts de l'organització de la fira igualadina han indicat que la mostra es manté en el format, dies i hores que estava previst. El comrpomís dels polítics amb el certamen es manté inalterable, però la seva presència sí que està condicionada als esdeveniments que hi pugui haver durant les properes hores a l'Algher i a Catalunya.

Fira d’Igualada se celebra al Passeig Verdaguer, la part central, i la Plaça de Cal Font, com a espai dedicat a l’automoció. Hi ha 241 expositors, una xifra molt per sobre del centenar de la passada edició de 2020.

L’organització ha decidit fer coincidir la fira multisectorial i d’automoció amb la Fira d’Artesania, que estarà instal·lada al Passeig Verdaguer durant el cap de setmana (dissabte 25 i diumenge 26) i també amb el Mercat d’Antiguitats, que estarà instal·lat el dia 26 al parc de l’Estació Vella i a la Plaça de Cal Font coincidint amb l’últim diumenge de mes. En total seran més de 16.000 m2 d’exposició a l’aire lliure. L’únic certamen que no s’ha pogut reprendre és la mostra gastronòmica Tastanoia a causa de la normativa vigent.

El que sí que s’ha pogut recuperar enguany és la Fira d’Entitats i l’ofrena dels Hereus i les Pubilles, que l’any passat no es van poder fer a causa de la pandèmia. L'organització, Fira d’Igualada, es planteja que en aquesta edició FirAnoia es recuperi la màxima normalitat possible, ja que es tracta del principal aparador que tenen les empreses de la comarca al llarg de l’any i una oportunitat de promoció més necessària que mai per a molts negocis igualadins.

 Horaris

La Fira Multisectorial instal·lada al Passeig Verdaguer i la fira d’Automoció situada a la Plaça de Cal Font obriran divendres dia 24 a la tarda (de 17h a 21h), dissabte de 10h a 14.30h i de 17h a 21h. Diumenge tancarà una hora abans, a les 20h. La Fira d’Artesania, al Passeig Verdaguer, es podrà visitar dissabte de 10h a 21h i diumenge de 10h a 20h, i el Mercat d’Antiguitats, ubicat al Parc de l’Estació Vella i a la Plaça de Cal Font el diumenge 26 de setembre, estarà obert de 10h a 14h.

Activitats per a tots els públics a l’Espai Servisimó

S’han organitzat gairebé una vintena d’activitats durant els tres dies que dura la fira, amb la col·laboració de diverses entitats i empreses igualadines. La majoria tindran lloc a l’Espai Servisimó, un nou espai que estrena FirAnoia enguany i que estarà situat al Passeig Verdaguer entre els carrers Sant Magí i Santa Caterina. En aquest espai, divendres a la tarda, el Col·lectiu Eixarcolant ha organitzat la xerrada “Recuperant les plantes oblidades, transformant la forma de produir i consumir aliments” a càrrec de Marc Talavera, i el complex esportiu Infinit hi farà una classe de Zumba.

Dissabte es farà una de les principals activitats de la Fira: el 4t Nordic Walking FirAnoia, un recorregut de 8 km al voltant de la ciutat d’Igualada que sortirà a les 10h del matí de l’Espai Servisimó. Una hora abans de la caminada, a les 9h, es farà una xerrada tècnica impartida pels instructors Isidre Tort i Carles Redón. Les inscripcions per la caminada es faran al mateix lloc mitja hora abans de la sortida. Es tracta d’una activitat organitzada pel Club Nòrdic Walking Catalunya Central, és gratuïta i es pot realitzar, sol, amb amics o en família. Les inscripcions restaran obertes fins a complir l’aforament permès.

El mateix dissabte a les 11.15h el Consell de la Gent Gran de l’Anoia organitza una activitat de contacontes dirigits a la primera infància a fi de combatre els estereotips associats a la vellesa a través de les relacions intergeneracionals, una activitat que es repetirà l’endemà diumenge a les 17:30h. A més, l’espai comptarà amb informació d’interès per promoure un envelliment actiu i saludable.

La tarda de dissabte, a les 18h, l’Escola Vilamúsics ofereix un concert dels alumnes del grup Combo Juvenil: Abril García, Judit Pous, Marcos Martínez i Jesús Jiménez dirigits per Genís Piqué, i cançons amb llengua de signes interpretada per Roser Vilà. Dissabte a les 19h, el grup Q-Arts farà dansa urbana, també a l’espai Servisimó.

Diumenge dia 26 serà el dia del Torneig d’Escacs; a les 11h s’iniciaran les partides ràpides d’escacs de 5 minuts, obertes a tothom. És gratuït i per participar-hi només cal enviar un whatsapp abans del dijous 23 de setembre al telèfon 616 916 076 indicant “ESCACS”, el nom i cognoms del participant i un telèfon de contacte. En cas de pluja es farà al vestíbul de l’Ateneu Igualadí.

A la tarda de diumenge, a les 19h, l’Escola Vilamúsics oferirà un concert del professorat de l’Escola a càrrec de Odoardo Torres, Roser vilà, Glòria Vilà, Genís Piqué, Rita Bosser i Suki Landareta dirigits per Xavier Cassanyes.

Hereus i pubilles

Enguany s’ha volgut reprendre una de les activitats més tradicionals que tenien lloc en el marc de FirAnoia i que l’any passat es va haver de suspendre per la Covid19: els Hereus i Pubilles. En total són 13 municipis anoiencs que aquest any seran representats per les parelles d’infants: el Bruc, Calaf, Calonge de Segarra, Carme, Castellfollit de Riubregós, Castellolí, Igualada, Jorba, Òdena, Rubió, Veciana, Els Prats de Rei i Vilanova del Camí. El format s’adaptarà per evitar riscos sanitaris i no es farà cercavila, però sí la recepció oficial a la Plaça de l’Ajuntament per part de les autoritats, que tindrà lloc diumenge 26 a les 11h