La Societat Europea de Traumatologia Esportiva, Cirurgia del Genoll i Artroscòpia (ESSKA, en anglès) ha acreditat l’Hospital Universitari d’Igualada – Consorci Sanitari de l’Anoia com a centre de referència per formar professionals en actiu especialitzats en cirurgia ortopèdica i traumatologia d’arreu d’Europa. Els acompanyaran els cirurgians del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia del centre i podran treballar tècniques al voltant de la cirurgia traumatològica esportiva, la cirurgia sobre genoll degeneratiu i la cirurgia de preservació articular. Actualment només estaven acreditats dos centres a tot l'estat, con són el Parc de Salut Mar de l’Hospital de l’Esperança (Barcelona) i l’Institut Mèdic Arriaza y Asociados (Galícia).

A tot Europa són 47 les institucions acreditades per aquesta societat. Entre els requisits, cal que el centre aspirant compti amb dos professors ESSKA homologats –e el el cas d'Igualada són els doctors Joan Leal i Juan Erquícia- i almenys quatre especialistes en cirurgia ortopèdica i traumatologia a la institució. També s'ha de fer cirurgia avançada en almenys una àrea, ja sigui artroscòpia de genoll, artroscòpia d'espatlla, artroscòpia de turmell o artroscòpia de maluc. Altres criteris que la Societat Europea de Traumatologia Esportiva, Cirurgia del Genoll i Artroscòpia té en compte són, per exemple, les publicacions científiques de la institució (almenys cinc en els darrers cinc anys), el domini de la llengua anglesa per part dels professors ESSKA o l’excel·lència clínica.

Pel cap del Servei del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari d’Igualada – Consorci Sanitari de l’Anoia, Joan Leal, aquesta acreditació "suposa el reconeixement a la feina realitzada els darrers anys per tal de construir un Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) al nivell que li correspon a la ciutat d’Igualada". I remarca que és el resultat de l'aposta per un servei "integral de qualitat, la formació acurada dels professionals i la recerca seriosa".