Els regidors de Poble Actiu d'Igualada reclamen "valentia" al govern Castells per "mobilitzar els pisos que porten més de dos anys buits i són propietat de bancs, fons voltors i grans tenidors". Segons l’Informe de la plataforma Verificat, publicat el setembre de 2020 amb dades del separtament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a Igualada hi ha 151 propietats en mans de bancs, fons voltors i grans tenidors. D’aquestes 151 propietats n’hi ha 50 que amb una inversió raonable podrien acondicionar-se per ser habitatge social, segons informació facilitada durant el procés de redacció del Pla Local d’Habitatge. 

Neus Carles, regidora de Poble Actiu, va exposar en el darrer ple municipal que "Igualada viu una situació d’emergència habitacional per la manca d’oferta de lloguer a la ciutat i pels alts preus dels pisos disponibles". "Les dades dels portals de cerca d’habitatge online ho demostren: en aquests moments, a Igualada hi ha 330 pisos disponibles per comprar i només 25 habitatges disponibles per llogar", afegia Carles, que va indicar que “no hi ha pràcticament pisos de lloguer disponibles, els pocs habitatges disponibles estan a uns preus molts alts i hem de treballar per garantir el dret a l’habitatge”. Així mateix, des de Poble Actiu també reclamen a les immobiliàries que no discriminin a les persones segons origen o edat quan demanen llogar un habitatge. 

Augmentar l’IBI i sancionar els bancs

La regidora de Poble Actiu ha remarcat que en les propostes presentades al ple extraordinari sobre habitatge, plantejades per Poble Actiu i ERC, "hi ha dues mesures que el govern Castells encara no ha assumit: l’encariment del 50% de l’IBI i sancions als grans tenidors, bancs i fons voltor que tinguin habitatges buits durant més de 2 anys". Carles defensa que aquestes propostes podrien servir per pressionar als bancs, fons voltors i grans tenidors a vendre o llogar aquests pisos que no utilitzen i podria ajudar a augmentar el nombre de pisos de lloguer disponibles a la ciutat. Poble Actiu remarca que "la situació d’emergència habitacional és conseqüència que durant 10 anys el govern Castells no ha fet res per garantir el dret a l’habitatge a Igualada", ha indicat Carles. 

Rehabilitació: l’aposta per augmentar l’oferta

Poble Actiu considera que una de les accions que millor anirien per a la millora el parc d'habitatges destinats a lloguer social seria la rehabilitació. Creueu que és "la principal política per garantir el dret a l’habitatge a Igualada". Per Neus Carles està bé que "les ajudes per la rehabilitació d’habitatges hagin donat per primera vegada uns grans resultats". Interpreta que ha estat important l'acció de Poble Actiu i altres partits polítics durant anys per reclamar aquestes línies d'ajut i celebra que hi hagi "desenes de sol·licituds per la rehabilitació d’habitatges". Neus Carles destaca que “la rehabilitació és la política més ràpida i econòmica perquè famílies amb dificultats econòmiques puguin viure en algun dels centenars de pisos buits que tenim a Igualada”.