Tres municipis de l'Anoia –Masquefa, Piera i Hostalets de Pierola- i un del Baix Llobregat –Esparreguera- s'han posat d'acord per intentar posar punt i final als constants episodis de males olors que pateixen els veïns i que provenen de l'abocador de Can Mata i l'Ecoparc4. L'Ajuntament de Masquefa lidera els treballs de redacció d'una normativa en matèria d'olors que permeti, entre d'altres, establir instruments de control de les activitats i els focus emissors; regular les mesures necessàries per prevenir i corregir la contaminació odorífera; i establir uns valors límits d'emissió. Per tot plegat, han demanat una reunió amb la Direcció General de Qualitat Ambiental i reclamen que se'ls declari Zona d'Olor de Règim Especial (ZORE).

L'alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, fa anys que té una lluita oberta en contra de les instal·lacions de l'abocador de Can Mata i l'Ecoparc4 per les constants molèsties que causen als veïns del seu municipi. Tot i que l'impacte visual i les pudors d'aquests dos equipaments afecten sobretot a Masquefa, les dues instal·lacions pertanyen al poble veí d'Hostalets de Pierola. Boquete es mostra satisfet que ara, després de molts anys de lluita, s'hagi pogut instaurar entre els quatre municipis afectats una "visió conjunta respecte unes instal·lacions que sobrepassen l'àmbit municipal".

La pretensió dels quatre municipis és redactar una normativa específica en matèria d'olors al territori que permeti "solucionar els episodis continus de pudors que patim", relata Boquete. En aquest sentit, deixa clar que "no pretenem que sigui una normativa sancionadora, sinó que permeti implementar les mesures necessàries per evitar les males olors”. “Ens hem alineat tots els municipis perquè, a partir d’un determinat llindar que creiem que no s’ha de superar, puguem exigir a les empreses que duguin a terme accions per evitar que això passi", ha afegit. 

A més, l'alcalde recorda que, no només hi ha la qüestió de les males olors, sinó que les dues instal·lacions emeten gas metà. Segons relata, aquest gas "té 30 vegades més d’efecte hivernacle que el propi CO2". Per això, creu, "s'haurien de buscar mecanismes per evitar aquestes emissions". L'impacte visual que provoquen les instal·lacions també és una altra de les queixes del municipi de Masquefa, des d’on l'abocador és més visible.

L'abocador més gran de Catalunya

L'abocador de Can Mata és l’únic que hi ha a l'àrea metropolitana de Barcelona i el més gran de Catalunya. El març de l'any passat, a través d’una consulta popular, els veïns d'Hostalets de Pierola van votar a favor d'ampliar les instal·lacions de l'abocador. A l'abocador li quedaven uns tres anys de vida útil, però amb l’ampliació que es va aprovar se n’asseguren vuit més. En aquest abocador cada any hi van a parar 900.000 tones de residus, tant d'urbans com d’empreses, considerats no perillosos.

Alguns veïns agrupats sota la plataforma Tanquem Can Mata es mostren satisfets per l’acord al qual han arribat els alcaldes dels quatre municipis i esperen que es puguin solucionar els episodis de males olors. Un dels portaveus de la plataforma, Roberto Martínez, ha relatat que fa més de trenta anys que pateixen les molèsties d’aquesta instal·lació. “Estem cansats que ens facin propostes de millora però no arriben mai. Esperem que amb aquesta proposta de l’Ajuntament de Masquefa s’aconsegueixi un marc normatiu comú i que s’impulsin mesures correctores”, assegura Martínez.

Aquest veí diu que les molèsties es noten, sobretot, a primera hora del matí “quan se sent una pudor molt forta d’escombraries, a matèria en descomposició i a biogàs”. Això provoca, segons denúncia, “que no puguis, per exemple, estendre la roba al balcó o que a ple estiu hagis de tenir les finestres tancades”. En aquest sentit, lamenta que no es tracta d’un dia en concret, sinó que “són episodis que es repeteixen de manera continuada”.